Autocenzura i dalje raširena u srpskim medijima

313 0

Srbija čini korake ka uređenju medijske sfere izmenama postojećih zakona i pripremom seta zakona u oblasti medija, ali je, u celini, medijsko izveštavanje neuravnoteženo a autocenzura raširena, navodi se u prolećnom izveštaju Evropske komisije. Komisija je u izveštaju pozdravila ukidanje krivičnog dela klevete kao važan korak. Sistem državne pomoći se, u delu izveštaja koji se odnosi na ekonomska pitanja, izdvaja kao oblast u kojoj ima otvorenih pitanja, kao i oblast zaštite intelektualne svojine.

 

 

Kada je reč o primeni Medijske strategije, u izveštaju koji je objavljen 22. aprila navodi se da je formirana radna grupa koja radi na usklađivanju zakonodavnog okvira kako bi se uklonile kontradiktornosti koje postoje u vezi sa osnivanjem i finansiranjem medija.

 

„Prvi korak je već učinjen usvajanjem amandmana na Zakon o javnim preduzećima kojim se isključuje mogućnost da vlasti na svim nivoima mogu da osnivaju javna preduzeća u oblasti medija“, navodi se u izveštaju.

 

U pripremi su dva zakona – zakona o javnom informisanju i medijima koji pokriva oblast javnog informisanja, vlasništva i koncentracije vlasništva u medijima, kao i akreditovanje stranih izveštaca, i zakona o elektronskim medijima koji će obuhvatiti elektronske medije i javne servise.

 

U toku su konsultacije o nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, konstatovala je Komisija. Taj zakon bi trebalo da garantuje transparentnost finansiranja, da reguliše pitanje koncentracije vlasništva u medijima, uvede ograničenja koja se odnose na to, i da da ulogu Komisiji za zaštitu konkurentnosti u procesu.

 

Konstatuje se i da je u januaru 2013. formirana ad hok komisija od novinara i predstavnika policije i bezbednosno-informativnih agencija kako bi se rasvetlili slučajevi nerešenih ubistava novinara.

 

„U celini, mora se primetiti da medijski izveštaji i dalje nisu dovoljno analitički i uravnoteženi i da je autocenzura i dalje raširena“, zaključuje se u izveštaju.

 

 

Manjkav sistem državne pomoći

 

 

U delu izveštaja koji se odnosi na ekonomska pitanja ocenjuje se da srpske vlasti sprovode reforme čiji je cilj unapređenje ekonomskog i poslovnog okruženja, ali da postoje otvorena pitanja na planu državne pomoći i zaštite intelektualne svojine.

 

Komisija za kontrolu državne pomoći mora da pokaže dodatnu nezavisnost a tom telu moraju biti prijavljene mere državne pomoći koje ona mora i da odobri, naglašava se u izveštaju i dodaje da se moraju dalje prilagođavati postojeće šeme dodele pomoći.

 

Izvor: EurActiv.rs

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X