SrbijaНекатегоризовано

Autocenzura i dalje raširena u srpskim medijima

Srbija čini korake ka uređenju medijske sfere izmenama postojećih zakona i pripremom seta zakona u oblasti medija, ali je, u celini, medijsko izveštavanje neuravnoteženo a autocenzura raširena, navodi se u prolećnom izveštaju Evropske komisije. Komisija je u izveštaju pozdravila ukidanje krivičnog dela klevete kao važan korak. Sistem državne pomoći se, u delu izveštaja koji se odnosi na ekonomska pitanja, izdvaja kao oblast u kojoj ima otvorenih pitanja, kao i oblast zaštite intelektualne svojine.

 

 

Kada je reč o primeni Medijske strategije, u izveštaju koji je objavljen 22. aprila navodi se da je formirana radna grupa koja radi na usklađivanju zakonodavnog okvira kako bi se uklonile kontradiktornosti koje postoje u vezi sa osnivanjem i finansiranjem medija.

 

“Prvi korak je već učinjen usvajanjem amandmana na Zakon o javnim preduzećima kojim se isključuje mogućnost da vlasti na svim nivoima mogu da osnivaju javna preduzeća u oblasti medija”, navodi se u izveštaju.

 

U pripremi su dva zakona – zakona o javnom informisanju i medijima koji pokriva oblast javnog informisanja, vlasništva i koncentracije vlasništva u medijima, kao i akreditovanje stranih izveštaca, i zakona o elektronskim medijima koji će obuhvatiti elektronske medije i javne servise.

 

U toku su konsultacije o nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, konstatovala je Komisija. Taj zakon bi trebalo da garantuje transparentnost finansiranja, da reguliše pitanje koncentracije vlasništva u medijima, uvede ograničenja koja se odnose na to, i da da ulogu Komisiji za zaštitu konkurentnosti u procesu.

 

Konstatuje se i da je u januaru 2013. formirana ad hok komisija od novinara i predstavnika policije i bezbednosno-informativnih agencija kako bi se rasvetlili slučajevi nerešenih ubistava novinara.

 

“U celini, mora se primetiti da medijski izveštaji i dalje nisu dovoljno analitički i uravnoteženi i da je autocenzura i dalje raširena”, zaključuje se u izveštaju.

 

 

Manjkav sistem državne pomoći

 

 

U delu izveštaja koji se odnosi na ekonomska pitanja ocenjuje se da srpske vlasti sprovode reforme čiji je cilj unapređenje ekonomskog i poslovnog okruženja, ali da postoje otvorena pitanja na planu državne pomoći i zaštite intelektualne svojine.

 

Komisija za kontrolu državne pomoći mora da pokaže dodatnu nezavisnost a tom telu moraju biti prijavljene mere državne pomoći koje ona mora i da odobri, naglašava se u izveštaju i dodaje da se moraju dalje prilagođavati postojeće šeme dodele pomoći.

 

Izvor: EurActiv.rs

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Noćas počinje letnje računanje vremena

Ist Media

IVAN IVANOVIĆ napušta Novu S: Evo gde ćemo ga ubuduće gledati

Ist Media

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X