Arhitekta o derbiju: Evo dokaza da nije bio gol! (FOTO)

542 0

Partizanu se javio arhitekta Zoran Veljović koji je na osnovu nacrtne geometrije i matematike izračunao da gol za Zvezdu u 158. “večitom derbiju” nije trebalo da bude priznat.

vladimir stojković, večiti derbi, partizan, crvena zvezda, bakljadaFoto: Mondo/Stefan Stojanović

Arhitekta Zoran Veljović samoinicijativno je kontaktirao FK Partizan i ponudio svoju analizu sporne situacije iz 158. “večitog derbija”.

U dopisu Partizanu, Veljović je naveo da je analizu napravio pomoću elemenata nacrtne geometrije i drugih relevantnih podataka.

Istakao je da su prilikom ovakvih analiza moguće greške, ali minimalne, koje ne utiču na krajnje dobijeni rezultat, kao i da je za ovakve analize potrebno znanje nacrtne geometrije.

Napomenuo je i da je na fudbalskoj utakmici bio samo jednom i da se dosađivao.

Evo šta je zaključio arhitekta Veljović:

Slika 1

“Ovde sam dobio elemente koje kasnije koristim u analizama. Dobio sam horizont, mesto kamere i ugao kamere u odnosu na stativu. Ugao kamere se poklapa sa linijom kaznenog prostora i tačkom  ivice terena što sam posle pokazao u ortogonalnoj projekciji u odnosu na teren. Na osnovu dimenzija stadiona dobio sam tačan ugao kamere na terenu”.

Foto: FK Partizan/Zoran Veljović

Slika 2

“Iz relativnog odnosa parametara sa fotografije dobio sam stvarne odnose dimenzija na terenu, što je važno naročito da sam dobio dimenzije po dvema osama, što sam kasnije u ortogonalnoj projekciji koristio za stvarne podatke na terenu”.

Foto: FK Partizan/Zoran Veljović

Slika 3 

“Ortogonalno dobio sam ugao kamere na terenu. Koristio sam dimenzije stadiona”.

Foto: FK Partizan/Zoran Veljović

Slika 4 

Detalj, položaj lopte i stative. Jasno se vidi da lopta nije prošla gol-liniju.

Foto: FK Partizan/Zoran Veljović
Autor: mondo.rs

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X