DruštvoTema dana

“Apotekarska” od ponedeljka u štrajku. Radnici bi zaostale plate, a opština krivce za krizu

BOR, (IST Media, S.T.) Pet meseci bez plate, bez uplaćenog socijalnog i zdravstvenog osiguranja, bez potrebnih farmaceuta ali sa viškom radnika u administraciji, sa rafovima na kojima se umesto lekova sakuplja prašina i dugovanjima koji premašuju 450 miliona dinara, tako danas izgleda situacija u Apotekarskoj ustanovi „Bor“, čiji su sindikati za ponedeljak, 16. januara najavili protest pred sedištem lokalne samouprave, osnivača ove, nekada ugledne i profitabilne firme. Apotekarsku poslednjih meseci potresaju finansijske afere koje su na kraju rezultirale blokadom računa i opštim kolapsom.

„Od opštinskih čelnika samo tražimo da nam kažu kakav je naš status, da li će Apotekaska ustanova preživeti, ili ćemo svi na Zavod za tržište rada. Zanima nas kada će nam biti isplaćene zaostale zarade i uplaćeni doprinosi“, kažu sindikalni aktivisti, koji predstavljaju stotinak radnika koliko ih je ostalo od nekadašnjih 130.

 

Bogata jelka i siromašni rafovi “apotekarske”

Ono što još više otežava poslovanje je činjenica da farmaceuti stihijski napuštaju ovu ustanovu i zapošljavaju u nekoj od brojnih novih privatnih apoteka koje u Boru poslednjih godinu dana niču ko pečurke. Iz tog razloga, trenutni odnos zaposlenih u administraciji i u prodaji (farmaceuti i tehničari) gotovo je izjednačen, pa se dešava da u nekom objektu ne radi diplomirani farmaceut, već tehničar.

U sindikatu kažu da tri radnice ove ustanove ne mogu otići na neophodnu operaciju, jer im nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje.

Predsednik opštine Bor, Živorad Petrović, kaže za IST Media da se uskoro očekuje potpisivanje Ugovora o reprogramu duga ne samo sa inostranom kompanijom „Phoenix pharma“ čiji ogranak posluje u Srbiji, i koja ima najveća potraživanja prema Apotekarskoj ustanovi od 350 miliona dinara, već i prema ostalim dobavljačima. U ovoj kompaniji, danas nam je, međutim, rečeno da su još uvek pregovori u toku, ali da se potpisivanje ipak može očekivati „ovih dana“.

Prvi čovek opštine Bor kaže da je opština u ovoj godini za reprogram duga Apotekarske ustanove iz budžeta izdvojila više od 60 miliona dinara, ali i da očekuje da se obelodane brojni sumnjivi poslovi od 2011. do kraja 2015. godine koji su doveli do ruba ambisa.

„Obezbedili smo novac iz budžeta i očekujemo da će nakon potpisivanja ugovora početi dostava lekova i stabilno poslovanje. Međutim, opština niti želi niti ima zakonski osnov da isplati zaostale zarade. To moraju sami da zarade na tržištu”, kaže Petrović, koji nije krio bes zbog toga što će svi Borani morati da plate nečije „mahinacije“. Opština je ispala maksimalno korektna, jer novcem svih Borana pokriva dugove nekih ‘lopovluka’. Postavlja se pitanje zašto zaposleni nisu štrajkovali kada su dobijali lekove, prodavali ih, nalaćivali od Fonda, a potom se novcu gubio svaki trag. Svaki godišnji izveštaj je prikazivao suficit, a firma je srljala u propast. Zato, očekujem, a očekuju i svi Borani, da policija i tužilaštvo odrade svoj posao i ukažu na krivce“, kaže Petrović.

On napominje da je lokalna samouprava nekoliko puta od policije zvanično insistrirala da se taj proces ubrza.

„Jedini odgovor koji smo dobili je da je u toku rad na tom predmetu“, kaže Petrović.

Inače, u opštini Bor procenjuju da je jedini način opstanka ove ustanove, koja posluje u četiri grada Borskog okruga, zatvaranje nerentabilnih apoteka i otpuštanje viška radnika uz otpremninu. U suprotnom, ukoliko se to ne dogodi, začarani krug dugovanja će se ponovo zavrteti. I tako u nedogled.

Jer, u prilog im ne ide činjenica da u Boru posluje čak 14 privatnih apoteka, čiji su vlasnici iz svih krajeva Srbije. Oni su se sjatili ka Boru nakon što su osetili sistematski propast “apotekarske”. S tim u vezi, sindikat “apotekarske” upozorava da je opština Bor delila dozvole za poslovanje privatnih apoteka šakom i kapom, iako zakon predviđa da udaljenost između objekata koji se bave tom delatnošću ne sme biti manja od pola kilometara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Apoteka u Domu zdravlja izdata u zakup. Na licitaciji ponuđeno 325.000 dinara mesečno

Ist Media

Povređena dva učenika na osvetljenim pešakim prelazima kod škola!

Ist Media

Gimnazijalci prikupljaju novac za novogodišne paketiće namenjenih socijalno ugroženoj deci

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X