Antić: Već prvog dana četiri kompanije bi da otkupe dokumentaciju za privatizaciju RTB

427 0
BEOGRAD, (IST Media) Povodom raspisanog javnog poziva za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen Bor ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić gostovao je u jutarnjem „Dnevniku“ RTS-a i odgovarao zašto se Vlada odlučila za model dokapitalizacije i da od strateškog partnera za RTB Bor, uz ostale uslove, traži investicije od 350 miliona američkih dolara, odnosno zašto su nam važne te investicije, ministar Antić je obrazložio:

RTB je, pre svega, značajna kompanija sa izuzetnim uticajem na našu ukupnu ekonomiju, kapitalno važan za čitavu istočnu Srbiju i nama je izuzetno važno da nastavi da se razvija, da bude stabilan, sa održivim dugoročnim poslovanjem. Zbog toga, pre svega, insistiramo na investicijama. Trista pedeset miliona dolara je obavezna dokapitalizacija. Očekujemo od strateškog partnera snažniji poslovni plan i daleko više ulaganja i u modernizaciju rudnika, pre svega mislim na „Majdanpek“, „Krivelj“ i borsku „Jamu“, i u otvaranje novog rudnika „Cerovo“. Sve sa ciljem da multiplikujemo proizvodnju i rude, i koncentrata bakra i tako učinimo kompleks uspešnim i dugoročno održivim. Znači, insistiraćemo na snažnom investicionom ciklusu, pre svega, i najviše, u rudarstvu sa idejom da se obezbedi da RTB dugoročno puni svoju topionicu sopstvenim rudama, sopstvenim koncentratom, i da već u narednih nekoliko godina, možda, unapredi i topionicu i poveća njen kapacitet.

Podsećajući da je već više puta rečeno kako je uslov države da se očuva svih 5.000 radnih mesta, zaključuje se da je prethodnog dana iz Ministarstva privrede, koje je raspisalo tender, čulo da će se o vlasničkom udelu razgovarati sa najznačajnijim potencijalnim investitorima. Neki ekonomisti smatraju da je važno da država sačuva kontrolnu ili nadzornu ulogu, a da onaj ko dođe upravlja RTB-om. Kakav je plan – bilo je pitanje novinara ministru Antiću.

Pre svega, obaveze budućeg strateškog partnera će biti da u periodu dok mi kontrolišemo čitav taj privatizacioni proces, a to je tri, odnosno šest godina, sačuva postojeći broj radnih mesta. Mi očekujemo, uzimajući u obzir da je biznis plan deo ove tenderske procedure, poprilično ambiciozne poslovne planove našeg strateškog partnera. Očekujemo da će, po završetku ovog investicionog ciklusa, tamo biti neophodan dodatni broj radnika, tako da verujemo da će dugoročno biti sačuvano ovih, trenutno 5.000 radnih mesta, plus dodatno zapošljvanje usled pojačanih investicija – odgovorio je Antić i naglasio:
–Takođe, obaveza strateškog partnera je i da preuzme sve obaveze vezano za istorijska dugovanja u skladu sa UPPR-om. Vezano za procente vlasništva između strateškog partnera i Republike Srbije to će biti jedno od ključnih pitanja na tenderu. Mi pitamo na tenderu strateškog partnera koliko procenata vlasništva traži za 350 miliona dolara, tako da će oni nuditi procente i to će biti predmet po kome ćemo ih bodovati i jedan od ključnih kriterijuma za naše odlučivanje.

U protekle dve godine rekli ste da je interesovanje pokazalo 11 potencijalnih investitora. Neki su i više puta bili u Boru, analizirali stanje, 20. avgusta ističe rok, kada realno možemo očekivati da dobijemo željenog investitora – bilo je poslednje pitanje novinarke RTS-a ministru rudarstva.

Pre svega, mi smo vrlo precizni i vrlo transparentno komuniciramo sa javnošću po tom pitanju. Jedanaest svetskih rudarskih kompanija je u protekle dve godine sa RTB-om potpisalo ugovor o poverljivosti podataka i radilo analize RTB-a. Sedam-osam tih kompanija su zaista vrlo ozbiljno uradile „dju dilidžens“ i finansijski, i pravni, i rudarski, i metalurški, i zaista više puta bile u poseti Boru. Mi očekujemo da će one uzeti aktivno učešće na ovom tenderu. Naravno, on je potpuno otvoren, mi smo ga javno objavili, sutra izlazi oglas i u „Financial times“-u, to je jedan ozbiljan međunrodni tender. Kao dokaz da postoji interesovanje mislim da može da posluži činjenica da se samo u prvom danu (mi smo juče objavili tender u sredstvima informisanja), već javile četiri kompanije za otkup dokumentacije koja, uzgred, nije ni tako jeftina. Očekujemo ponude do 20. avgusta, verujem da ćemo u septembru izvršiti ocenu tih ponuda, da ćemo izabrati najpovoljnijeg ponuđača sa kojim onda prelazimo u fazu (u skladu sa zakonom) ugovaranja i do kraja godine – kada uplate 100 miliona dolara – što je prema tenederu uslov za zaključenje, da zaključimo taj ugovor.

Izvor: RTS, Kolektiv

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X