Ando Boro 60 o sportska kluboja, a ni jek romano. Prednost and adava ili mekhlipe?

173 0
Damir Sejdija

Na slici Damir Sejdija; foto: Jovica Zečević

Tekst i prevod: Sanja Kamenović

O Ajnur Ramadani po đandipe e lopta arakhlja ko fudbalsko klub Bor. Tharo petlići, prekhalo pionirija, kadetija, omladinci džiko prvo timo. Setinelape khaj o fudbal lese em lesere amalenge ulji najvažnija stvar ko sveto. Ko trening geljolape svako dive.

O uslovi ule šukhar. Priminđam plata ,stipendije. Ando klubo ule tane manuša so platinde amenge za ko adava. Uzalo klubo FK Bor, khelđom i lopta ando Krivelj, Rudar, Dunav Prahovo, Zlot, phenela ov.

Ajnur Ramadani
Ajnur Ramadani

Setinelape o Ajnur khaj ulo romano fudbalsko klubo. Khelđa em lencar em lenge. Zbog i phari materijalno situacija o terne fudbaleri ačhavde o fudbal em adalese o klubo načhilo.

Adava ulo šukhar klubo, ule pherdo terne em šukhar igračija. Ko pharipe , ekhe načhilo. Na ule love, na ule sponzori ko te lovarel adava. Golese načhilo. Nekhola igračija so khelde lopta lenge, akhana khelena za ki Slatina em nekhola gavutne kluboja.

Setinelape ko vakheribe o Ajnur sar o pherdo čhave akhana kola na interesuinel o fudbal te khelenapese em samo dikhena ando telefonija ko interneti sosi lenge akhana važna.

Dži akhana ando Boro isi beležime o 60 sportska kluboja, zvanično nanaj ni jekh beležime romano klub ali isi adalese nekhobor o Roma kova si ačhavde posebno utisko za ko rezultatija ando sporto.

Jekh and lendar si o Damir Sejdija, kik bokser. Ov si andi Budva akhava beršese ljlja i dujto than ko WAKO šampionat andi Evropa. Ko kik boks đala tharo 2017 berš.

Trenirinđom o karate o duj berš, ali o kik boks mange ulo pošukhar sose and adava isi pobaro kontakt . Prvo počinđom pe rekreacija, em palo adava pojdinđom ki takmičarsko grupa em adalese počinde me prva takmičiba, vakherela o Damir.

O posig dobinđa i prvo medalja andaro državno prvenstvo, em vikhindele ki reprezentacija te ovel. Lesoro prvo takmičibe za ki Srbija ulo i adava evropsko prvenstvo. O Damir arakhelape ko juniorsko grupa, dži beršese ka ovel ki grupa o seniori.

Ko zadnjo evropsko takmičibe kherđom bahtasa o trin meča. Prvo ulo protiv takmičaro andaro Portugal, a dujto andari Rusija. Našalđom i finalno borba tharo zoralo tamičari andari Rusija.

Lesoro treneri o Saša Vladimirović phenela kaj si but bahtalo lea.

Sinisa Vladimirovic Damir Sejdija
Trening: Siniša Vladimirović i Damir Sejdija

Iako pana đala andi škola, o Damir redovno avela te trenirinel. Poštuinel o dogovori, šunela sa so vakherelape lese, em leso vreme tek avela. Ov si but i vredno ando klub, pobaro i mandar and nekhola stvarija. Akhija lesi medalja i mange da tharo baro značaj sose ali ko berš o jubilej ko klubo. And akhava berš o klub slavini 20 berša ovelibese, phenela o leso treneri.

O Damir palpese isi penjinda mečoja em pherdo medalje . Palo trin berš ko kik boks ni jekh poraz na ulo le.

O Damir svako dive trenirinel, sose đala ki srednjo škola adalese za ko takmičibe avela ko trening angal em pali škola. But i zadovoljno uslovijencar kola i klub lese dela, a pobut lesere trenerose kova pomoginela lese and sa.

I ako i ov evropsko vice šampioni, o sponzori pana nanelen. I finansijsko podrška avela thari Gradsko uprava , ali i adava nane but sar bi oveline za ki oprema, pripreme em o putovanja.

O Damir phenela kaj adava na ovela lese pharo, ka ovel po zoralo te šhaj te resel ko prvo than and sa.

O Grad Bor svako berš and po budžeti ikhalela o sredstva za ko lovarelibe o sportska kluboja.

Thar adava kate andaro budžeti denape o love za ko sportska kluboja, Grad Bor trudinipe te pomoginel sportistijenge. But i ponosna sijam sose amaro grado isi najbare sportistija so đana ko takmičibe ki Evropa em laćharena amaro grado. Te na bistra amari takmičarka Bobana Momčilović Veličković, em o evropska vice šampionija o Damir Sejdija em o Boban Nikolić, phenđa o Igor Janković , o član za ko Grasko veće zadužime sportese.

Ov i pana vakherđa kaj si đi beršese isi te ovel bare nagrade sportistijenge kola ka resen džikho evropska,svetska prvenstva em džikho olimpijske igre. O iznos za ko adava ka ovel tharo 30 džikho 300 000 dinarija.

 

O tekst alo angal Projekat “LAP lupa”, kova lovarel o Ministarstvo za ki kultura i javno dikhibe RS ko  2021 berš. O akhava sadržaj i bari odgovornost thar glavno realizatori ko akhava projekto,em na menjinela nisava misliba za ko Ministarstvo.

 

U Boru 60 sportskih klubova, a nijedan romske manjine. Inkluzija ili zapostavljanje?

Ajnur Ramadani iz Bora svoje prve veštine sa loptom stekao je u fudbalskom klubu Bor. Od petlića, preko pionira, kadeta i omladinaca do prvog tima. Seća se, da je ne tako davno, fudbal za njegovu generaciju bio najvažnija stvar na svetu. Treniralo se i pre i popodne.

„Uslovi su bili fenomenalni. Primali smo, neko stipendiju, neko platu. U klubu su tada bili odgovorni ljudi. Sve nam je bilo plaćeno. Osim za FK Bor igrao sam i za Krivelj, Rudar, Dunav Prahovo, Zlot“, kaže on.

Seća se Ajnur da je postojao i fudbalski klub romske nacionalne manjine. Igrao je i sa njima i za njih. Zbog teške materijalne situacije, ali i odlaska mladih fudbalera, klub se ugasio.

„To je bio dobar klub. Bilo je puno mladih igrača, dobrih igrača. Na žalost ugasio se. Nije bilo finansija, nisu imali kadar koji bi našao sponzore i zato se klub i ugasio. Pojedini igrači koji su tada igrali za njih sada igraju za Slatinu, za neke seoske klubove“.

Sa setom Ajnur priča kako je sve manje i manje dece koju interesuje fudbal.  Internet i telefoni su im važniji od sporta, ali se nada da će se ta situacija promeniti.

Iako u Boru ima registrovanih šezdesetak sportskih klubova, zvanično ne postoji nijedan registrovani sportski klub ove manjine. Ipak ima pojedinaca koji beleže zavidne sportske rezultate.

Jedan od njih je Damir Sejdija, kik bokser. On je ove godine u Budvi osvojio drugo mesto na WAKO šampionatu Evrope. Kik boks trenira od 2017.godine.

„Trenirao sam karate dve godine, a onda me je kik boksu privuklo to što ima malo više kontakta. Prvo sam počeo da treniram rekreativno, a onda sam prešao u takmičarsku grupu i počela su i prva takmičenja“, kaže Damir.

Vrlo brzo okitio se medaljom sa državnog prvenstva, a zatim je usledio i poziv u reprezentaciju. Prvo njegovo takmičenje na kojima je branio boje Srbije bilo je upravo evropsko prvenstvo. Damir nastupa u juniorkoj konkurenciji, a od naredne godine nastupaće za seniore.

„Na zadnjem evropskom takmičenju odradio sam tri meča. Prvi je bio protiv takmičara iz Portugalije, a drugi protivnik iz Rusije. Izgubio sam finalnu borbu protiv dobrog borca koji je takođe predstavljao Rusiju“.

Njegov trener, Siniša Vladimirović, ističe da je jako ponosan na Damira.

„Iako još ide u školu, Damir vredno trenira. Poštuje dogovore, sluša sve savete i njegovo vreme tek dolazi. On je jedan od najmarljivijih u klubu,  prevazišao je po radnim navikama i mene. Ova njegova medalja i za mene ima veliki značaj jer je osvojena u godini jubileja kluba. Ove godine klub slavi 20 godina postojanja“, kaže njegov trener.

Damir iza sebe ima pedesetak mečeva i veliki broj medalja. Poslednje tri godine je neprikosnoven na domaćoj sceni kik boksa. Bez ijednog poraza.

Damir svakoga dana trenira, pošto je srednjoškolac, pred takmičenja trenira i pre i posle škole. Zadovoljan je uslovima koje klub obezbeđuje, a naročitu treneru koji se trudi da obezbedi sve što je potrebno.

Sponzora, iako je evropski vice šampion, za sada nema. Finansijska podrška dolazi od Gradske uprave, ali je ponekad i to nedovoljno, kako bi se obezbedila oprema, pripreme, putovanja.

Damir skromno kaže da ga to neće obeshrabriti, već samo dati podstrek da niže još bolje rezultate.

Grad Bor svake godine iz budžeta izdvaja sredstva za finansiranje sportskih klubova.

„Osim što se iz budžeta grada finansiraju sportski klubovi, grad Bor se trudi da pruži svaku vrstu pomoći sportistima. Ponosni smo što naš grad ima svetske i evropske šampione, koji na takmičenjima promovišu i afirmišu grad Bor. Ne zaboravimo našu Bobanu Momčilović Veličković, tu su evropski i svetski vice šampioni Damir Sejdija, Boban Nikolić“, rekao je Igor Janković, član Gradskog veća zadužen za sport.

On je još dodao da će se od naredne godine nagrađivati sportisti za osvojene medalje na velikim međunarodnim takmičenjima, balkanskom, evropskom, svetskom prvenstvu i eventualno olimpijskim igrama. Iznosi za nagrađivanje biće od 30 do 300 hiljada dinara.

 

Tekst je nastao kroz Projekat „LAP Lupa“ koji sufinansira Ministarstvo kulture i javnog informisanja RS u 2021. godini. Sadržaj je isključivo odgovornost realizatora projekta i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Ministarstva.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X