Ambasador SAD: Friport i Rio Tinto zainteresovani za ulaganje u rudarstvo

319 0

BOR, Srećan što je konačno došao u Bor i što, kako je rekao, ima priliku da vidi rudnik i rudarstvo na delu u ovom gradu, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je u današnjem razgovoru sa generalnim direktorom RTB-a Blagojem Spaskovskim, istakao posebno zadovoljstvo napretkom radova na gradilištima nove topionice i fabrike sumporne kiseline koja je razgledao. 

 

“Drago mi je što sam čuo da je u poslednjih šest meseci broj radnika na ova dva gradilišta sa 250 povećan na gotovo 700. To samo pokazuje veliku želju da se projekat nove topionice što pre završi”, kazao je novinarima ambasador Kirbi.

 

kirbi spaskovski

Kirbi impresioniran radovima

 

Uz posebnu zahvalnost što je odvojio vreme za posetu RTB-u, ali istovremeno i žaljenje što ranije nije došao da vidi „svetlu tačku srpske privrede i njen novi brend – RTB“, generalni dikrektor borske kompanije rekao je da se nada da će Njegova ekselencija preneti impresije i uveriti mnoge da RTB u poslednjih godinu dana krupnim koracima napreduje.

 

Ambasador Kirbi je kazao da se  raduje povratku u grad u čijoj će okolini, američka kompanija početi proizvodnju.

 

“To je i drugi povod moje posete Boru – razgovor sa lokalnim zvaničnicima i predstavnicima američke kompanije „Friport Mekmoran“. Ona se u Boru oko 13 godina bavi ispitivanjem mogućnosti otvaranja još jednog rudnika bakra i video sam njihovu bušotinu duboku 2.100 metara koja treba da potvrdi predviđanja i njihova očekivanja. Dobro rudarstvo donosi dobru zaradu Srbiji, a svi znamo da su finansijska pitanja sa kojima se suočava ovdašnja vlada vrlo ozbiljna. Imamo, tu mogućnost, ali i još jednu multinacionalnu kompaniju – „Rio Tinto“ – koja je zainteresovana da ovde ulaže u rudarstvo. Znam da se vrlo naporno radi na Zakonu o rudarstvu koji će, s jedne strane, omogućiti Srbiji sigurnost u ubiranju poreza od rudarenja, a s druge, velikim kompanijama da investiraju u Srbiji”, izjavio ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X