Ambasador Republike Finske: “Bor gleda unapred”

304 0

BOR, (IST Media, G. Tončev Vasilić ) Ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana, boraviće naredna tri dana u Boru i tom prilikom obići RTB i turističke potencijale grada.

 

“Bor neprestano radi, to je grad koji gleda unapred, a RTB je najbolji primer u Srbiji kako rudarski sektor treba da se razvija. Zato smo veoma zadovoljni što smo deo tog procesa”, rekao je danas ambasador Orpana, dobar poznavalac rudarske industrije, s obzirom da je prethodno radio u Peruu i Boliviji.

 

Pričajući mu o istorijatu grada i o onome što o njemu govore okretnice, muzejski eksponati na otvorenom i statue najznamenitijih ljudi, generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski je rekao da je Bor industrijski grad, grad rudarstva, ali i turizma.

 

“Ovo je grad dobrih ljudi, vrhunskih majstora, inženjera i tehničara”, naglasio je on i izrazio zadovoljstvo što je ambasador Finske odlučio da božićni vikend provede u Boru.

 

“Radovi u kriveljskoj flotaciji i na gradilištu nove topionice povereni su upravo firmama iz Finske, “Metso Mineralsu” i “Outoteku”, a i fleš-smelting tehnologija, najzastupljenija u svetu, osmišljena je u ovoj nordijskoj zemlji. Te činjenice bile su dobra polazna osnova za razgovore sa ambasadorom o tešnjoj saradnji u oblasti geologije i istraživanja, ali i u preradi bakra u našim postrojenjima za potrebe finske automobilske industrije”, kazao je Spaskovski.

 

Ambasador Orpana će, zajedno sa domaćinima, posetiti “kafić” u Jami i vidikovac, Borsko jezero i Gamzigrad.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X