Alpha Blondy & Solar system na Nišvilu

786 0

 

Alpha Blondy – verovatno i najveća svetska reggae zvezda poslednjih nekoliko decenija (iako ne dolazi sa Jamajke), nastupiće na Nišvilu 2017 u petak, 11. avgusta.

 

Ovaj umetnik koji je svojom muzikom i angažovanim tekstovima, praktično sam “pomerio težište” reggae scene prema zapadnim obalama Atlantika, nastupiće, prvi put ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu, sa svojim desetočlanim bendom “Solar System”.

 

 

Od svog prvog uspeha osamdesetih godina s panafričkim hitom «Opération Coup De Poing», Alpha Blondy (rođen pod pravim imenom Seydou Kone u Obali Slonovače 1953. godine) je sinonim za reggae muzike najvišeg nivoa. Školovao se u rodnoj Obali slonovače gde je bio uključen u studentski pokret, a usavršavanje engleskog jezika nastavio je u Sjedinjenim državama, gde se izbliza susreće sa američkom i britanskom rock i soul scenom (Otis Redding, Hendrix, Beatles, Deep Purple, Pink Floyd – kojima je kasnije odao počast obradivši na fantastičan način „Wish you were here“), ali i sa Rastafari pokretom i čuo legendarnog muzičara sa Jamajke – Burning Spear-a. Po povratku u domovinu započinje muzičku karijeru pod umetničkim imenom Alpha Blondy (nadimak koji mu je dala baka, a ima značenje “Prvi buntovnik”) i 1982. godine objavljuje prvi album “Jah Glory” koji doživljava ogroman uspeh u celoj Africi, a on dobija epitet “Afrički Bob Marley”. 

 

Na početku treće decenije karijere, Alpha Blondy dobija i “oficijelnu” potvrdu da je svetska reggae zvezda. Godine 2003. Njegov album “Merci” je bio nomonovan za “Grasmmy” nagradu, a definitivna potvrda uspeha u SAD bio je fantastičan koncert u njujorškom Central parku 2009. godine. Sledeće godine je pred ogromnim brojem ljudi održao koncert u svojoj domovini u čast proslave mira i ujedinjenja zemlje, a 2010. godine je trijumfalno zatvorio čuveni Parkpop festival u Hagu, čiji su organizatori smatrali da njegova muzika šalje neuporedivo bolju poruku nego što bi to uradili prvobitno planirani Snoop Dog i Beenie Mann. 

 

Alpha Blondy veoma često nastupa na humanitarnim koncertima, a ima i svoju humantiranu fondaciju “Alfa Blondy Jah Glory” koja pomaže siromašnima, ženama i pre svega deci Afrike.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X