Aleksandar Vučić predložio Anu Brnabić za novog premijera Srbije

1019 0

Foto: Magazin Kord

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić za kandidata za predsednika Vlade predložio je danas dosadašnju Ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu Anu Brnabić

 

Ukoliko predlog prihvate poslanici Narodne Skupštine Srbije, Ana Brnabić bi bila prva premijerka u istoriji Srbije.

 

Ana Brnabić, koju je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio za mandatara za sastav nove vlade, biće sedmi premijer od demokratskih promena 2000. godine, a za proteklih 17 godina samo je Mirko Cvetković ostao sve četiri godine na čelu vlade.

 

Prvi predsednik vlade bio je Zoran Djindjić koji je izabran 25. januara 2001. godine i na toj funkciji je ostao do 12. marta 2003. godine kada je ubijen.

 

Od 18. marta 2003. na čelu vlade bio je Zoran Živković.

 

U martu 2004. godine izabrana je manjinska vlada sa Vojislavom Koštunicom na čelu. Koštunica je ponovo izabran za premijera i 2007. godine.

 

U julu 2008. Skupština Srbije izabrala je novu republičku vladu na čijem je čelu bio Mirko Cvetković koji je na tom mestu ostao do jula 2012. kada je Ivica Dačić izabran za premijera.

 

Dačić je predsednik Vlade bio do 27. aprila 2014, kada je ga je na tom mestu nasledio Aleksandar Vučić.

 

Vučić je ponovo izabran za premijera u avgustu 2016. i na tom mestu je ostao do 30. maja ove godine, kada je podneo ostavku zbog izbora za predsednika Srbije.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X