Antić: Rudarstvo u Srbiji najkraći put za veći privredni rast, Tanacković najavljuje moderan zakon o rudarstvu

414 0
BEOGRAD, (IST Media, foto: Slađa van der Toorn) Ministar Rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ocenio je danas da je rudarstvo mesto  gde Srbija u najkraćem roku može da napravi ozbiljne iskorake u uvećanju privrednog rasta.

„Taj rast ima dugoročnu politiku jačanja jer upotreba mineralnih sirovina i njihovo korišćenje može da donese veliku dobrobit za sve građane tako što će se otvariti veliki broj radnih mesta i stvaranja niza drugih privrednih delatnosti, budući da se ‘na jedno radno mesto rudara otvara devet drugih radnih mesta“, rekao je Antić na otvaranju „5. Međunarodne konferencije mineralnih resursa u Republici Srbiji.

On je podsetio da Srbija u ovom trenutku ima 250 eksploatacionih polja na kojima se odvijaju rudarske aktivnost, ali i da je izdato oko 100 dozvola za geološka istraživanja koja sprovode najveće svetske kompanija iz Amerike i Kanade, čime se „na ozbiljan i odgovoran način otvara budućnost Srbije“.

„To što su u Srbiji prisutne te kompanije, samo znači da potencijal postoji, jer one nikada neće da ulože u nešto što nema potencijala. A potencijali leže u depozitima bakra, zlata, srebra, litijuma, olova i cinka“, kazao je on.

Aleksandar Antić je rekao da će ove godine investitotri u Srbiji uložiti više od 20 miliona evra u istražne aktivnosti, zašta je potreban „čvrst zakonodavni okvir“ i ozbiljna država.

„Ja verujem da je Srbija politički stabilna država sa snažnim zakonodavnim sistemom i odgovornom vladom koja sprovodi teške ali ozbiljne i odgovorne mere finansiske konsolidacije, i da je stabilna i sigurna zemlja za investicije“, naznačio je Antić.

Ministar Antić je izrazio velika očekivanja od projekta kompanija „Freeport Mc Moran“ i „Resevoir minerals“ na istražnom polju „Čukaru Peki“ kod Bora, gde je otkriveno, kako se izrazio „nalazište bakra svetske klase“,  i projekat istraživanja depozita „litijuma, koju u basenu reke Jadar sprovodi kompanija „Rio Tinto“.

„Ovo nalazište je ogromno ohrabrenje za Srbiju, očekivanja su velika i prvi rezultati govore da je to nalazište svetske klase, koje će, kada dođe vreme eksploatacije, zadovoljiti oko 20 procenta svetskih potreba litijuma“, rekao je Antić.

Ministar rudarstva i energetike je pohvalio privatno rudarstvo u Srbiji, apostrofirajući rudnik „Rudnik“, gde se proizvodnja ostvaruje, kako je rekao, na ozbiljan i odgovoran način, stavljajući u prvi plan ekologiju i zaštitu na radu, ali je istakao i primere loše privatizacije, kao što je to u slučaju kupovine rudnika od strane „Farmakoma“.

On je podvukao aktivnosti koje realizuje Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor uz ocenu da ta kompanija zbog višedecenijskih problema ne ulaže adekvatno u razvoj rudarstva, tako da se u ovom trenutku mora pronaći partneri, kako bi tu rudarsku proizvodnju unapredili i podigli na viši nivo za potrebe novoizgrađene topionice.

Na konferenciji je pomoćnik minstra rudarstva i energetike u Republici Srbije Siniša Tanacković, izjavio je da se do kraja godine očekuje donošenje novog, savremenog  Zakona o rudarstvu, koji će investitorima olakšati dobijanje dozvola i smanjiti troškove.

„Nov zakon će biti ‘savremen’, i njime dajemo garanciju investitorima da će, nakon overene rezerve, dobiti odobrenje za eksploataciju i odobrenje za izvođenje radova“, rekao je Tanacković.

On je rekao da se od nove godine očekuju i izmene Zakona o nadoknadama, ali i da očekuje da neće doći do promene nadoknada rudarske rente, što će povećati broj investitora i smanjiti operativne troškove proizvodnje mineralnih sirovina.

On je rekao da se trenutno radi na ubrzanju izdavanja odobrenja za geološka istraživanja, da se skraćuje vreme izdavanja odobrenja za eksploataciona polja i odobrenja za eksploataciju mineralnih sirovina.

Na ovoj konferenciji, koja se održava u hotelu Metropol Palas prisutni su predstavnici najvećih svetskih kompanije iz oblasti rudarstva i geoloških istraživanja: Mundoro Capital, Reservoir Minerals, AMEC, Avala ResourcesElixr Group, Freeport McMoran, Rakita Exploration, Jantar Group, RTB Bor, predstavnici ambasada Kanade i Finske i mnogi drugi stručnjaci iz oblasti rudarstva i energetike.

Jedan od medijskih sponzora Konferencija bila je IST MEDIA.

 

konferencija 3 konferencija 2

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X