Ako je dužnik prijavljen na vašoj adresi, život vam može postati pakao

494 0

 

Iako nemate dug, javni izvršitelji zbog tuđeg mogu da vam zaplene i prodaju imovinu i to onda ako člana porodice ili prijatelja u nevolji, koji ne može da otplati dug, prijavite da živi na vašoj adresi. Na to – iako mnogi ne znaju i ne očekuju – izvrištelji po Zakonu imaju pravo.

O tome šta se sve dešava građanima koji zbog dugova bankama ostaju bez imovine, dobro znaju u Udruženju „Efektiva“. Tako im se nedavno obratila i porodica iz Vojvodine, koja je, kažu, zbog stambenog kredita u švajcarcima izgubila krov nad glavom.

Njihova nekretnina prodata je, ističu u Udruženju, za duplo manju vrednost od tržišne, zbog čega bračni par još nije otplatio dug banci.

U međuvremenu, vrata svog stana otvorio im je sin, a onda su mu zakucali izvršitelji i popisali njegovu imovinu, koju je, kažu, nasledio od babe i dede.

„On će morati da dokazuje da je imovina zapravo njegova, biće teško dokazati jer niko ne čuva račune tako dugo. Apsurd cele te priče je što su ovi ljudi mogli da se prijave i kod komšije, dakle ako su komšije htele da učine dobro delo, ali bi onda napravili sebi problem“, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja „Efektiva“.

U Komori javnih izvršitelja napominju da im Zakon daje pravo da plene imovinu i tzv. trećeg lica.

„Sve stvari koje se nalaze na adresi izvršnog dužnika osnovano se smatra da su to stvari izvršnog dužnika“, kaže Svetlana Manić iz Komore javnih izvršitelja.

 

Opširnije na sajtu RTS

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X