Agencija za zaštitu životne sredine: Bor izbrisan sa mape crne ekološke tačke

740 0
BOR, (IST Media, foto: IST Media) Načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, Tihomir Popović, izjavio je danas u Boru da je taj grad od crne ekološke tačke zbog RTB-a Bor, postao područje uz kome zagađenje ne prelazi granične vrednosti.

„Od takvog crnog slučaja, Bor danas možemo proglasiti „lepoticom dana, odnosno zvezdu ekološkog poboljšanja stanja u Srbiji“, rekao je Popović kraj merne stanice koja meri stepen zagađenja u centru Bora.

 

On je podsetio da je pri razmeni podataka sa evropskom Agencijom za zaštitu životne sredine u Kopenhagenu 2006. godine, ustanovljeno da su na mernom mestu u centru Bora izmerene najviše koncetracije sumpordioksida u Evropi.

„Posle 1976. godine od kada se raspolaže podacima koje je prikupljao Institut za rudarstvo i metalurgiju, prvi put imamo situaciju da su godišnje koncetracije sumpor-dioksida u Boru ispod granične vrednosti za 2016. godinu“, rekao je on.

Prema rečima Popovića, Bor je po kvalitetu vazduha uvek bio u 3. kategoriji zagađenih gradova, dok je sada u prvoj kategoriji, čime je izbrisan sa mape crne ekološke tačke Srbije.

A o kakvim je rezultatima reč, potvrdio je generalni direktor RTB-a, Blagoje Spaskovski, koje je izneo podatak da je na ime odštete od zagađenja, meštanima okolnih sela 2014. i 2015. godine isplaćeno blizu 100 miliona dinara.

„U 2016. godini RTB nije dobio nijednu tužbu zbog zagađenja, i sada se ovde živi kao 1903. godine, pre pokretanja rudnika“, rekao je Spaskovski.

Prema iznetim podacima, u novembru 2010. godine izmerena je akcidenta situaciju u kojoj je u vazduhu bilo 31.800 mikrkograma sumpordioksida po metru kubnom, dok je sada sadržaj tog gasa, nastalog u procesu proizvodnje bakra, ispod 60 mikrograma, odnosno u propisanim granicama.

RTB se obavezao da će finansijski i logistički pomoći Agenciju za zaštitu životne sredine kako bi se održavala skupa oprema i na drugim mernim stanicama u Boru.

Nova topionica bakra RTB-a Bor, izgrađena po ekološkim standardima, puštena je u rad 2015. godine, a cena rekonstrukcije i izgradnje dela novog postrojenja iznosila je 257 miliona evra.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

There are 1 comments

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X