Ekonomija

Agencija za zaštitu životne sredine: Bor izbrisan sa mape crne ekološke tačke

 

Načelnik odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, Tihomir Popović, izjavio je danas u Boru da je taj grad od crne ekološke tačke zbog RTB-a Bor, postao područje uz kome zagađenje ne prelazi granične vrednosti.

Od takvog crnog slučaja, Bor danas možemo proglasiti „lepoticom dana, odnosno zvezdu ekološkog poboljšanja stanja u Srbiji, rekao je Popović kraj merne stanice koja meri stepen zagađenja u centru Bora.

On je podsetio da je pri razmeni podataka sa evropskom Agencijom za zaštitu životne sredine u Kopenhagenu 2006. godine, ustanovljeno da su na mernom mestu u centru Bora izmerene najviše koncetracije sumpordioksida u Evropi.

Posle 1976. godine od kada se raspolaže podacima koje je prikupljao Institut za rudarstvo i metalurgiju, prvi put imamo situaciju da su godišnje koncetracije sumpor-dioksida u Boru ispod granične vrednosti za 2016. godinu, rekao je on.

Prema rečima Popovića, Bor je po kvalitetu vazduha uvek bio u 3. kategoriji zagađenih gradova, dok je sada u prvoj kategoriji, čime je izbrisan sa mape crne ekološke tačke Srbije.

A o kakvim je rezultatima reč, potvrdio je generalni direktor RTB-a, Blagoje Spaskovski, koje je izneo podatak da je na ime odštete od zagađenja, meštanima okolnih sela 2014. i 2015. godine isplaćeno blizu 100 miliona dinara.

U 2016. godini RTB nije dobio nijednu tužbu zbog zagađenja, i sada se ovde živi kao 1903. godine, pre pokretanja rudnika, rekao je Spaskovski.

Prema iznetim podacima, u novembru 2010. godine izmerena je akcidenta situaciju u kojoj je u vazduhu bilo 31.800 mikrograma sumpordioksida po metru kubnom, dok je sada sadržaj tog gasa, nastalog u procesu proizvodnje bakra, ispod 60 mikrograma, odnosno u propisanim granicama.

RTB se obavezao da će finansijski i logistički pomoći Agenciju za zaštitu životne sredine kako bi se održavala skupa oprema i na drugim mernim stanicama u Boru.

Nova topionica bakra RTB-a Bor, izgrađena po ekološkim standardima, puštena je u rad 2015. godine, a cena rekonstrukcije i izgradnje dela novog postrojenja iznosila je 257 miliona evra.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji posetio dve kompanije iz sastava Ziđin Majning

Ist Media

Stastitika: Bor, Medijana, Majdanpek i Kuršumlja prednjače po zaradama na jugu

Ist Media

Srbija Ziđin Majning prva u Srbiji primenjuje standard SA 8000. Evo šta se njime reguliše

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X