Agencija za borbu protiv korupcije – Ministarstvo prosvete nije učinilo dovoljno

383 0
Agencija za borbu protiv korupcije
Agencija za borbu protiv korupcije

SRBIJA, (IST media) Agencija za borbu protiv korupcije izdala je danas saopštenje za javnost u kome tvrdi da Ministarstvo prosvete nije učinilo dovoljno kako bi se rizici u u sprovođenju “male mature” umanjili.

 

“Posebno zabrinjava to što iz medijskih izjava proizlazi da su odgovorni u ministarstvu bili upoznati i sa činjenicom da je krađe testova bilo ne samo ove, već i prethodne dve godine, i da ništa nije urađeno kako bi se rizici od korupcije analizirali, na vreme otklonili i na taj način sprečilo da do krađe dođe i ove godine” naglašavaju iz Agencije.

 

Slična poruka poslata je i iz kabineta zaštitnika građana, Saše Jankovića: „Prosvetni organi i organizacije Srbije, na čelu s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, načinili su u organizovanju završnog ispita za učenike osnovnih škola nezakonitosti i propuste na štetu prava učenika, ciljeva vaspitno-obrazovnog procesa, ekonomičnosti obrazovnog sistema i načela dobre uprave“.

 

Podsetimo, nakon što su se pojavile informacije da je test iz matematike, koji su osnovci trebalo da polažu u okviru male mature –  fotokopiran i da potencijalno kruži u javnosti, ispit iz matematike je odložen za jedan dan. Odmah nakon toga, pojavile su se i sumnje u regularnost ispita iz srpskog jezika, koji se polagao dan pre toga. Sve je rezultiralo poništavanjem polaganja male mature, uz objašnjenje da će se učenicima za upis u srednju školu uzimati u obzir samo  uspeh iz osnovne škole.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X