Muzej RiM – Izložba Rudarski identitet Franje Šisteka

464 0

U petak, 15. decembra u 19 sati, u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije, povodom obeležavanja Dana Muzeja biće upriličeno svečano otvaranje izložbe Rudarski identitet Franje Šisteka.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2018.

 

(Plzen, 1854 – Bor, 1907)

Franja Šistek je bio jedna od najznačajnijih ličnosti za otkriće Borskog rudnika, koji je u kratkom vremenskom intervalu postao kolos svetske proizvodnje bakra-prvi u Evropi i sedmi na svetu. Svoj život je posvetio rudniku i rudarima, starajući se o njima, kako je pisala štampa tog vremena, kao o svojoj deci. U prilog tome ide i činjenica da smrtnih slučajeva, u periodu dok je Šistek bio direktor Borskog rudnika (1. jun 1904 – 4. maj 1907), nije bilo. Bor je u njegovo vreme smatran remek-delom jednog umnog majstora, a stanovnici Bora su ga 1906. godine proglasili za svog počasnog građanina.

Izložba o Franji Šisteku ima cilj da lokalnu zajednicu ukljiči u zajedničko promišljanje o rudarskom (ili nekom drugom) identitetu grada u kome živimo, kao i da zajedno sa našim posetiocima potražimo odgovore na pitanje, u kojoj meri simboli takvog identiteta imaju uticaja na naše živote. Akcenat izložbe nije na predmetima, već na prezentaciji istraživanja. Edukativna funkcija izložbe je u skladu sa rekonceptualizacijom obrazovanja u smislu povezivanja koncepta učenja sa konceptom iskustva.

Autor izložbe je Suzana Mijić, muzejski savetnik.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X