Sprorna lokacija Omladinskog centra. Opština nudi bivši TS, mladi traže Dom kulture

576 0

BOR, (IST Media) – Inicijativa borske organizacije “Mladi u centru”, koja je prikupila 5.500 potpisa podrške za osnivanje Omladinskog centra u Boru, naišla je na oštru reakciju Opštinskog veća SO Bor, koje ovoj organizaciji zamera traženu lokaciju (sadašnji Dom kulture), ali i način finansiranja.

 

“U prethodnom periodu članovi Opštinskog veća bili su u kontaktu sa predstavnicima udruženja i sa njima obavili razgovore, na kojima, osim zahteva za osnivanjem Omladinskog centra, nije postojao ni plan ni program za formiranje istog, kao ni održivost projekta i način finansiranja”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima, a koje su potpisali članovi Veća.

 

Članovi lokalne vlade napominju da je predloženi objekat za Dom omladine, sadašnji Dom kulture, neprihvatljiv, jer se u njegovim prostorijama, čiji je vlasnik opština Bor, nalaze Turistička organizacija, Narodna biblioteka, Muzej rudarstva i metalurgije i ŠRIF (tu je i sedište Borskog okruga).

 

Otpor je odavno “stanovao” u Domu kulture

 

“Predlog lokalne samouprave koji, napominjemo, nije naišao na dobar prijem kod članova udruženja, bio je da se zgrada bivšeg TS-a (ulica ka borskoj bolnici prim.) adaptira i nameni za potrebe Omladinskog centra. Ova ideja potekla je od članova projektnog tima opštine Bor, sa namerom da se preko evropskih fondova dobiju sredstva za adaptaciju i renoviranje budućeg Omladinskog centra. Shodno tome Direkciji za imovinu Republike Srbije podnet je zahtev da se objekat uknjiži na Opštinu Bor, kako bi bio priveden nameni”, navode čelnici opštine.

 

U oštrijem tonu, članovi Opštinskog veća ocenjuju da performans (kada su mladi opštini predali 5.500 potpisa) navodi na sumnju da iza svega postoji neka vrsta skrivene namere, s’obzirom da su zanemarene sve aktivnosti koje je lokalna samouprava sprovela na realizaciji ideje osnivanja Omladinskog centra.

 

Za opštinate performans je bio “skrivena namera” za organizatore otvoren bunt

 

Na ovo saopštenje stigao je odgovor organizacije “Mladi u centru” sročen sličnim tonom.

 

Ova organizacija podseća lokalnu vlast da je Dom kulture izgrađen novcem njihovih roditelja kroz sistem samodoprinosa, da je deo objekta godinama u posedu lokalnog odbora Socijalističke partije Srbije, ali i da baš u tom delu postoji prazan i neiskorišćen prostor.

 

“Dajte mladima prostor koji traže na korišćenje odmah, a ako u budućnosti možete da iskoristite fondove Evropske Unije da mladima izgradite novi Dom omladine, imaćete u tome punu našu podršku”, kažu “Mladi u centru” a prenosi portal bor030.

 

Ova organizacija ističe da se opština tek nakon “performansa” oglasila, jer je prethodnih dvanaest poziva ignorisala.

 

“Iako je u saopštenju opštine navedeno nekoliko neistina, radujemo se prvom sastanku sledeće nedelje i nadamo se da će Opština ozbiljno pristupiti rešavanju ovog problema. Takođe ističemo, da postoji jedan jedini način da Opština pokaže da brine o mladima u Boru, a to je dobijanje na korišćenje dela prostorija Doma kulture, dela koji nije u funkciji a nalazi se u desnoj lameli Doma kulture”, predlažu mladi.

 

Ipak, zaključujemo da će se mladi slabo ovajditi od EU Fondova, budući na dosadašnju pasivnost preko lokalne samouprave prema tom izvoru finansiranja, od koga koristi imaju sve opštine istočne Srbije.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X