Festival evropskog filma najnovije produkcije u junu u Negotinu

691 0

Festival evropskog filma (FEF) sa 14 ostvarenja najnovije evropske produkcije biće održan od 6. do 12. juna u negotinskom bioskopu.

 

Ovogodišnju selekciju čine ostvarenja savremene produkcije Danske, Portugala, Austrije, Belgije, Grčke, Francuske, Hrvatske, Italije, Holandije, Bugarske, Švedske, Slovačke, Kipra i Nemačke.

 

FEF u Negotinu zajednički organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar, EU info kutak Niš i Dom kulture Stevan Mokranjac u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU u Srbiji.

 

 

Program festivala

 

6. jun UTORAK

 • 18h Europe, she loves (Nemačka, 2016, 100 min) DOKUMENTARISTIČKI

Režija: Jan Gassmann

Film o politici ljubavi. Evropa je na ivici socijalne i ekonomske promene bliska viziji četiri para, koji se u svakodnevnom životu suočavaju sa borbom za život, decu, a sve to između šarma, seksa i mnogo strasti.

 • 20h Član porodice (Family member, Kipar, 2015, 104 min) DRAMA

Režija: Marinos Kartikkis

Đorđe i Sofija pokušavaju da se izbore sa finansijskim problemima. Deda im pomaže od svoje penzije. Kada deda iznenada umire, oni odlučuju da ćute o tome kako bi i dalje dobijali njegovu penziju.

 

7. jun SREDA

 • 18h Flying Home (Belgija, 2014, 95 min) DRAMA, ROMANSA

Režija: Dominique Deruddere

Kolin Montgomeri, biznismen sa Vol Strita dobio je zadatak da pregovara posao sa bogatim šeikom sa rokom od nedelju dana, inače će izgubiti posao. Da bi impresionirao šeika, odlazi u Belgiju na trku golubova. Sve se menja kada se na putu zaljubi u unuku vlasnika golubova…

 • 20h Sloboda pod teretom (Freedom under Load, Slovačka, 2016, 61 min) DOKUMENTARNI Režija: Pavol Barabáš

Sa stotinu kilograma na leđima suočavaju se sa olujama, mećavama i dubokim snegom. U ovom filmu upoznaćete se sa najstarijom generacijom nosača na planini High Tatras, koji se penju sa zalihama na leđima svaki dan. Otkrivamo zašto su izabrali ovakav način života i zašto oni ostaju poslednji Mohikanci na evropskom kontinentu. I možda ćemo saznati nešto više o sopstvenom teretu koji nosimo.

 

8. jun ČETVRTAK

 • 18h Halimin put (Hrvatska, 2012, 93 min) DRAMA

Režija: Arsen Anton Ostojić

Dirljiva priča o dve žene koje dele jedno majčinstvo u posleratnoj bosanskoj Krajini, tačnije, priča o dobroćudnoj Halimi koja pokušava pronaći svog nestalog sina, svesna kako je jedini način da uspe u svojoj nameri taj da pronađe svoju nećaku koja je s njim na poseban način povezana, a koju niko nije video već dvadesetak godina…

 • 20h Istrajnost (La permanence, Francuska, 2016, 96 min) DOKUMENTARNI

Režija: Alice Diop

Tema filma je aktuelna migrantska kriza u Evropi.

 

9. jun PETAK

 • 18h Noć od 1000 sati (Night of a 1000 Hours, Austrija, 2016, 92 min) MISTERIJA, TRILER Režija: Virgil Widrich

Jedna noć, jedno ubistvo – zabranjena strast i velika porodična tajna. Kada se porodica Ulih okupi jedne večeri, i mrtvi se pojavljuju iz prošlosti. Dok se rođaci bore za kontrolu nad porodičnim poslom, „umrli“ preci otkrivaju kako je bogatsvo porodice zapravo stečeno.

 • 20h Rijaliti (Reality, Italija, 2012, 117 min) DRAMA

Režija: Matteo Garrone

U fokusu filma je svet rijaliti programa koji prati priču napolitanskog ribara Lućana, koji postaje opsednut učešćem u Grande Fratello, italijanskoj verziji Velikog brata.

 

10. jun SUBOTA

 • 18h Tišina (Silent, Grčka, 2015, 92 min) DRAMA

Režija: Yorgos Gkikapeppas

Mlada operska pevačica pokušava da vrati svoj glas, koji gubi usled iznenadne slabosti koja blokira njen mozak da kontroliše glas. Primorana da se vrati u Grčku, nakon života u inostranstvu, ona je uverena da je njena karijera završena.

 • 20h 25-ti čas (The hours of the Lynx, Danska, 2013, 100 min) DRAMA

Režija: Søren Kragh-Jacobsen

Sveštenica Helen saznaje da psihijatar koji je tražio pomoć od nje, možda nije bio baš sasvim iskren o svom radu sa suicidalnim ubicom.

 

11. jun NEDELJA

 • 18h Stokholmske priče (Stokholms stories, Švedska, 2013, 97 min) DRAMA

Režija: Karin Falen

“Stokholmske priče” je drama koja prati živote petoro ljudi čiji se životni putevi ukrštaju tokom 5 kišnih dana u novembru. Koliko nam je svetla potrebno da bismo videli jedni druge? Koliko mraka da bismo se usudili na susret?

 • 20h Hod po vatri (Stapki v oganya/Steps in the fire, Bugarska, 2015, 50 min) DOKUMENTARNI

Režija: Andrey Hadjivasilev, Melody Gilbert

Prvi dokumentarni 3D bugarski film govori o starom običaju hodanja po užarenom uglju.

 

12. jun PONEDELJAK

 • 18h Iznenađenje (The surprise, Holandija, 2015, 111 min) ROMANSA, KOMEDIJA

Režija: Mike van Diem

Utučeni milioner potpisuje ugovor sa jednom kompanijom kako bi okončao svoj život kad najmanje očekuje. Dok bira svoj kovčeg, sreće mladu ženu koja radi isto to i oni se odmah zaljubljuju jedno u drugo. Problem nastaje, kada oni pokušavaju da ponište ugovore koje su potpisali.

 • 20h Smrt Karlosa Gardela (A morte de Carlos Gardel, Portugalija, 2011, 85 min) DRAMA

Režija: Solveig Nordlund

Baziran je na romanu koji je napisao Antonio Lobo Antunes, jedan od najznačajnijih portugalskih pisaca. Nuno je mladi narkoman u komi. Tokom 2 dana on balansira između života i smrti. Svaki od njegovih rođaka evocira ličnu mrežu uspomena. Njegov otac Alvaro, okupiran tangom, odbija da prihvati realnost i meša imitatora sa svojim omiljenim tango pevačem Karlosom Gardelom. Splet ukršenih nedostataka i neispunjenih želja, gde uvek postoji latentna krivica, vodi nas kroz prošlost i sadašnjost Nuna i njegove porodice.

 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X