Evropa danas slavi Dan Evrope i Dan pobede

Objavljeno at 07:09
721 0

Širom Evrope danas se obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obeležavaju završetak Drugog svetskog rata u Evropi i početak stvaranja Evropske unije.

 

Ove godine navršava se 72. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

 

Ta dva važna dogadjaja u istoriji Evrope biće obeležena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.

 

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

 

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za gradjane, a predstavništva EU širom sveta, uključujući Delegaciju EU u Srbiji, organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene gradjanima, poput debata, koncerata i poseta.

 

U Srbiji će biti obeleženi i Dan pobede i Dan Evrope, s obzirom da zemlja teži da postane članica EU.  Centralna svečanost povodom Dana pobede i Dana Evrope održaće se danas na poligonu Nikinci kod Rume, gde će pripadnici Vojske Srbije prikazati osposobljenost i novo naoružanje, na smotri pod nazivom “Čelik 2017”.

 

Povodom ovog praznika,  predstavnici Opštine će danas u 11 sati položiti cveće na spomenik poginulim rodoljubima u Drugom svetskom ratu na Trgu oslobođenja.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X