Evropa danas slavi Dan Evrope i Dan pobede

831 0

Širom Evrope danas se obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obeležavaju završetak Drugog svetskog rata u Evropi i početak stvaranja Evropske unije.

 

Ove godine navršava se 72. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

 

Ta dva važna dogadjaja u istoriji Evrope biće obeležena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.

 

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

 

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za gradjane, a predstavništva EU širom sveta, uključujući Delegaciju EU u Srbiji, organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene gradjanima, poput debata, koncerata i poseta.

 

U Srbiji će biti obeleženi i Dan pobede i Dan Evrope, s obzirom da zemlja teži da postane članica EU.  Centralna svečanost povodom Dana pobede i Dana Evrope održaće se danas na poligonu Nikinci kod Rume, gde će pripadnici Vojske Srbije prikazati osposobljenost i novo naoružanje, na smotri pod nazivom „Čelik 2017“.

 

Povodom ovog praznika,  predstavnici Opštine će danas u 11 sati položiti cveće na spomenik poginulim rodoljubima u Drugom svetskom ratu na Trgu oslobođenja.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X