Zajedno za Zaječar zakazuje sednicu za smenu gradonačelnika

Objavljeno at 09:18
470 0

ZAJEČAR, (IST Media) Inicijativa za sazivanje sednice Skupštine grada Zaječara sa samo jednom tačkom dnevnog reda, predlogom za razrešenje gradonačelnika Velimira Ognjanovića, koju je potpisima podržalo 22 odbornika još 27. aprila, neće biti održana, jer je taj zahtev ignorisao predsednik Skupštine grada.

 

Razlog koji predsednik Skupštine Stefan Zankov (SNS) ističe je to što je potpise sa inicijativom za smenu Ognjanovića u međuvremenu povuklo deset odbornika.

 

I dok dosledni inicijatori tvrde da je Zankov dužan da sazove sednicu čim dobije predlog, on to negira.

 

Potvrdio je da je zahtev stigao, ali da je 10 odbornika ubrzo povuklo predlog, i pozvao se na članove poslovnika koji kažu da je u tom slučaju zahtev za sazivanje sednice bespredmetan.

 

Odbornička grupa „Zajedno za Zaječar – Ivan Joković“, međutim, smatra da pojedinačno povlačenje dela odbornika nema za posledicu potpuno povlačenje zahteva. Sednica je trebalo da bude zakazana u roku od sedam dana i da se održi u roku od 15 dana. Rok za zakazivanje, istekao je juče.

 

Tim povodom, IST Media je danas kontaktirala Ivana Jokovića kako bi saznali koje korake planira da preuzme „Zajedno za Zaječar“.

 

ivan jokovic foto I.Popovic
Joković: Ne odustajemo od inicijative

„Očekujemo od predsednika Skupštine grada da u skladu sa zakonom i poslovnikom zakaže sednicu, a ukoliko to ne uradi, to će učiniti predlagač. Stručne skupštinske službe su u obavezi da nam pomognu u tome, ali verujem da ćemo u tom smislu imati problem. Ukoliko pomoć izostane, mi ćemo sami otkucati zahtev za sazivanje sednice“, najavio je Joković .

 

On je uveren da su neki potpisnici peticije „podlegli pritiscima kojima su bili izloženi“, ali je veruje da će sednica biti zakazana. Da li će biti i održana i gradonačelnik smenjen, ipak zavisi od većine.

 

„Uopšte nemamo nameru da odustanemo od ove inicijative, iako očekujemo porast tenzija. Ipak, ne očekujem tenzije kao u vreme kada je predsednik Skupštine bio Saša Mirković“, kaže Joković.

 

Potpise za smenu Ognjanovića su povukli: Miroslav Stojanović, Milan Nikolić, Dragana Milićević, Žikić Miroslav, Dragan Gogić, Jasmina Pijević, Anka Mladenović, Sanja Petrović, Isidora Marković i Herta Golubović.

 

U obrazloženju inicijative za smenu prvog čoveka grada na Timoku, navodi se da je odgovoran zbog nenamenskog, nesvrsishodnog, netransparentnog i neravnomernog trošenja novca iz budžeta grada Zaječara, i da je kao ovlašćeni izvršilac budžeta doveo u pitanjefunkcionisanje lokalne samouprave.

 

Inicijativa je pokrenuta u trenutku kada Zaječar prolazi kroz jedan od najtežih perioda u poslednjih pola veka, sa praznom kasom i mnogim finansijskim problemima preduzeća i ustanova.

 

Dodatan motiv za ovakvu inicijativu, potpisnici su imali i nakon objavljivanja audio snimka na youtube kanalu, u kome Ognjanović pokušava da od jednog stranog investitora, koji je spreman da u Zaječar otvori fabriku, iznudi novac i zaposli sina u Nadzornom odboru.

 

Iako Ognjanović tvrdi da je snimak izmontiran i zatražio da policija istraži slučaj, nesumnjivo da je naneta ogromna šteta vladajućoj većini koju čini SNS.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X