KulturaНекатегоризовано

29. avgusta – Feliks Romulijana – predstava Ušao đavo u selo

pozoriste-zajecar1Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, danas će premijerno odigrati praizvedbu komada “Ušao đavo u selo” Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića. Premijera se igra u okviru Antika festa od 20 sati na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana.

 

POZORIŠTE TIMOČKE KRAJINE “ZORAN RADMILOVIĆ”

“UŠAO ĐAVO U SELO”

 

Adaptacija i režija Nebojša Bradić

Igraju: Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Vujadin Milošević, Vlada Milošević, Darko Milovanović, Dara Rančić, Jelena Rajić, Marina Lazarević i Nataša Petrović. Kostimograf: Marina Pavlović/Scenograf: Mirko Stokić.

 

Nebojša Bradić

Nebojša Bradić: “Radi se o zanimljivom i specifičnom kulturnom nasleđu, skoro pozorišnoj arheologiji jer je tekst Branislava Nušića dugo ležao u arhivama. Mi smo odlučili da ga iznesemo na svetlost pozornice jer se radi o interesantnoj ideji koja na neki način prestavlja osnovu Nušićevog dela. O nečemu što povezuje narodno predanje, tradiciju i savremenu produkciju. Mi počinjemo probe sa idejom da ovaj tekst oživimo u današnjem vremenu i da će on imati svoju prvu pravu praizvedbu upravo ovde u Zaječaru. Radi se o jednom istorijskom momentu sa uverenjem da to može da uradi Pozorište Zoran Radmilović, koji je ove godine partner, učesnik i koproducent manifestacije Antika fest“. Bradić ističe da je to bio istraživačkom i kreativni posao. Radi se o dramskim fragmentima, sa nezavršenim delom. I sam Nušić je govorio da je ušao đavo u taj tekst i da ne može da ga završi. „Morali smo naći šifru da ispričamo tu priču. Intervencije na tekstu su bile neophodne i uveren sam da sam bio u prilici da pomognem kako bi ovaj komad iz arhiva i biblioteka prešao na scenu. Kako bi bila napravljena celina kroz određena dopisivanja, ne mnogo izbacivanja, kroz određene adaptacije koje su bile neminovne da bi se komad napravio na neki način živim, dinamičnim i u skladu sa nekom osnovnom poetikom Branislava Nušića. U tom smislu očekujem da će glumci svojim živim senzibilitetom doprineti da ovaj komad ispuni ona očekivanja koja imamo kada je Nušićevo delo u pitanju.“

 

„Nušićevi dramski fragmenti – vesela igra u jednom činu će po prvi put biti izvedena na ovogodišnjem izdanju Antika festa. Po svom kvalitetu, ovaj komad se uklapa u obeležavanje 150 godina rođenja Branislava Nušića, promoviše nematerijalnu baštinu i omogućava zanimljiv ambijentalni teatar. Likovi predstavljaju ljude iz usmene tradicije i folklornog teatra. Dodajući tome i atmosferu iz predanja o đavolu, vešticama i vampirima, vizuelne predstave i izvođenje narodnih običaja – sve to predstavlja plodan osnov za savremenu muzičko scensku formu. Praizvedba Nušićevih dramskih fragmenata „Ušao đavo u selo“ u režiji Nebojše Bradića i produkciji Pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara je centralni događaj trećeg Antika festa.” (Iz programa Antika festa)

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

“Gorki smeh” nikad slađi – sa književne večeri satiričnih kratkih formi

Miloš Marković

[NAJAVA] Danas u borskoj biblioteci – umetnica Milica Ružičić

Ist Media

U subotu predstava za decu – POKAHONTAS

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X