20. Jubilarni „Sabor igre” – Slatina 2012. smotra narodnog stvaralaštva

686 0

BOR, (Dragan Popaz) Ovogodišnji jubilarni 20. “Sabor igre” tradicionalno se održava 28. avgusta, (utorak), na dan Velike Gospojine – seoske zavetine. Tog dana će i u renoviranom hramu Presvete Bogorodice biti održana sveta arhijeriska liturgija povodom pravoslavnog verskog praznika.

 

Detalj defilea učesnika Sabora *** Foto: D.Popaz

 

Sabor je takmičarskog karaktera, koji je ranijih godina okupljao učesnike iz Makedonije, Bugarske, Rumunije i širom cele Srbije.

 

Nagrađuju se: najbolji vokalni solista, najbolji instrumentalista, najbolji zdravičar, najbolji folklor, najlepša lepotica, ukupni pobednik Sabora i najbolja koreografija.

 

Program ovogodišnjeg Sabora počinje u 19 časova, a po završetku sledi narodno veselje.

 

Nebojša Buzej potpredsednik OO i osnivač sabora

– Slatina će 28.avgusta na dan Velike Gospojine, jubilarni 20.put biti domaćin “Sabora igre 2012”. Ova manifestacija nastala je zahvaljujući KUD-u “Slatina” koji je gostovao osamdesetih i devedesetih godina širom tadašnje Jugoslavije, a sa ciljem da ugostimo svoje drage domaćine koji su nas srdačno dočekivali širom države. Članovi KUD-a zatražili su od MZ Slatine tadašnjeg odbornika u SO Bor Dragoslava Pavlovića da i Slatina na temeljima saborovanja na dan seoske slave organizuje manifestaciju koja ima za cilj očuvanje narodne tradicije, pesme, običaja igre i pre svega manifestaciju dobrog druženja sa ciljem sklapanja novih prijateljstava – izjavio je ekskluzivno za IST mediju Nebojša Buzej potpredsednik OO i osnivač sabora

 

Učesnici :

KUD “Aleksa” – Niška banja

KUD “Prva iskra” – Petrovac na Mlavi

KUD “Đorđe Kožbuh” – SO Bela Crkva

KUD “Romulijana” – SO Zaječar

KUD “Đura Jakšić” – Sumrakovac SO Boljevac

Folklorni ansambl “Kodrišor” Bistrica, Rumunija

KUD “Branko Olar” Slatina – domaćin sabora

 

Organizatori:

Ustanova „Centar za kulturu opštine Bor“

MZ Slatina

KUD „Branko Olar“ Slatina.

Pokrovitelj manifestacije je opština Bor.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X