UncategorizedНекатегоризовано

17.01.2013. Predstavljanje umetničkog izdanja „Radnički kolektiv“

Narodna biblioteka Bor: 17. januar 2013. u 18h.

 

Predstavljanje i razgovor o umetničkom izdanju „Radnički kolektiv“

 

Autori: Vladan Jeremić, Rena Rädle i Saša D. Lović

 

O projektu Bore – ponekad i stalno: Dragan Stojmenović, bibliotekar

 

Moderator razgovora: Milan Rakita

 

Pozivamo sve zainteresovane, zaposlene u RTB-u, medijima i kulturi, kao i druge zainteresovane iz grada Bora i šire, da se kao aktivni učesnici uključe u razgovor u cilju razmatranja otvorenih pitanja, te umetničke i političke reinterpretacije vizuelne digitalizovane građe, za ovu priliku problematizovanog statusa radničke kulture, stvaralaštva, kao i javnog kulturnog dobra u smislu strategija i politika reprezentacije.

 

Projekat Bore – ponekad i stalno realizovan je i inspirisan prethonim projektom Alternativna urbanizacija u Boru (2009), u okviru šireg projekta Mapiranja interkulturnog dijaloga u Republici Srbiji (http://rexpro.b92.net/ikd/node/9) sa ciljem da se nastavi podsticanje i pokretanje interkulturnog dijaloga, obezbedi boravak odabranih autora koji su učestvovali u pomenutom projektu i omogući nastavak rada u Boru sa odabranim lokalnim autorima kako bi se realizovala interakcija i povezivanje različitih autorskih viđenja.

 

Cilj projekta je da se na efektan način kroz sve segmente projekta ostvare interakcija, edukacija, razumevanje i interkulturni dijalog između autora, predavača, zavičajne građe, korisnika biblioteke i što je moguće šire lokalne populacije. U tom smislu jednako vredno biće i povezivanje, zajedničko stvaranje i interakcija sa dva lokalna nezavisna stvaraoca, koji žive i oslikavaju Bor u njegovoj savremenosti i svakodnevici. Ovakvim planom se ostvaruje i ideja aktivne biblioteke, sakupljanja i reaktiviranja zavičajne građe. Specifičnost fonda Zavičajnog odeljenja jeste vizuelna građa i fotografski materijal koji se digitalizuje uz praćenje i podsticanje kontinuiteta vizuelnog beleženja grada. Jedna od tematskih krakteristika fonda jesu i radnička kultura i industrijska baština u najrazličitijim pristupima, formama i medijima što je delom i inspirisalo realizaciju pojedinih programa, a delom i izostavilo planiranu realizaciju nastavljanja fotografisanja radnika u radnom okruženju (program Mi smo Bor), zbog same transformisane politike poslovanja RTB-a Bor i politike reprezentativnosti firme, koja nije dozvolila fotografisanje radnika u pogonima.

 

Program sam, pored edukativnog segmenta, nudi jednu savremenu, aktuelnu i raznoliku sliku grada koji u seriji fotografija Mi smo Bor ne prikazuje radnike u radnom okruženju RTB-a, iako je to bila polazna ideja, već svo ostalo građanstvo u javnim prostorima i radnim okruženjima, dok u radu Radnički kolektiv, vizija radničke kulture kroz zavičajnu građu u bliskoj budućnosti zauzima centralno mesto. Program je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i  Opštine Bor.

 

Krajem decembra je započela distribucija umetničkog izdanja “Radnički kolektiv“, nastalog tokom poslednjih nekoliko meseci u Boru. Ovo izdanje je otvorilo i pokrenulo niz gorućih pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti RTB-a, grada Bora i cele srpske privrede.

 

Devastacija privrede nakon raspada Jugoslavije i gotovo kompletna deindustrijalizacija Srbije koja je nakon toga usledila, predstavljaju jedan od krucijalnih problema. U Srbiji se privatizovalo sve što se moglo privatizovati,  većina fabrika i preduzeća su ukinuta a njihova dobra rasprodana. Uvoznički lobi domaće kompradorske buržoazije je proteklu deceniju radio na tome da lokalnu proizvodnju ukine a umesto nje plasira uvoznu robu koju građani Srbije treba da kupe od kredita, zadužujući se sve više.
U ovakvom neprijateljskom setingu samo retka preduzeća su uspela da prežive privatizaciju ili ukidanje. Ključni deo Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB) je još uvek u vlasništvu države. RTB se takoreći “oporavio” tokom proteklihpar godina jer je cena plemenitih metala u jeku svetske ekonomske krize na globalnom tržištu znatno skočila. Rudarski grad Bor doživljava danas jednu vrstu skromnog privrednog uspona, jer iako je RTB sa 20.000 zaposlenih radnika spao na 5000, on još uvek predstavlja jednog od bitnih poslodavca u Srbiji.

 

Autori su u obliku izdanja Radnički kolektiv vizuelizirali političke koncepte i alternative za društveno-ekološku transformaciju, budućnost rudnika i eksploatacije kao i borbu za održivost zajedničkih dobara, rekomunalizaciju privatizovanih dobara i podruštvljavanje. Radnički kolektiv predstavlja savremenu političku i umetničku intervenciju u samu vizuelnu građu, kao umetničko sredstvo koje pokušava da sažme prošlost, sadašnjost i  budućnost, naglašavajući kontinuitet jedinstvenog cilja kome treba težiti – da radnici upravljaju direktno resursima i sredstvima za proizvodnju, tj. produkcijom i reprodukcijom svakodnevog života i rada.

 

Prošle, 2012. godine je proslavljeno 65. godina od izdavanja Borskog kolektiva, prvog glasila zaposlenih u RTB-u nakon oslobođenja 1947. godine i vođstva kombinata od strane Narodnog Fronta. Umetničke novine Radnički kolektiv koriste stare brojeve Borskog kolektiva iz 1947-1948. godine kao i drugu fotografsku građu skeniranu tokom projekta digitalizacije Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor, rekontekstualizujući i reinkorporirajući ih.

 

Segment u novinama koji je specijalno konceptualizovao Saša D. Lović, “Sašina šarenica” se obraća direktno na vlaškom, romskom i srpskohrvatskom radnicima i kulturi radničkog humora.

 

Radnički kolektiv, specijal broj 1 je nastao u okviru projekta Bore – ponekad i stalno, Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Bor.

 

Ideja projekta je da se reaktivira i kontekstualizuje zavičajna građa kroz angažovan, kritički i umetnički pristup dokumentarnom fotografskom materijalu, lokalnoj štampi i radničkim biltenima sa ciljem da se ukaže na važno mesto koje je imala i ima radnička kultura u Boru, da kroz promišljanje i reaktualizaciju radničkog stvaralaštva podstakne na solidarnost, kritičko mišljenje i pruži alternative. Više o projektu digitalizacije Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor možete pronaći na: http://digitalnizavicaj.com

 

elektronsko izdanje

http://digitalnizavicaj.com/pdf/texts/286/radnickikolektiv_web1pdf.pdf

 

http://digitalnizavicaj.com/index.php?query=kolekcijaTekstova&idKolekcije=30

 

http://digitalnizavicaj.com/index.php?query=ispisTextaIzKolekcije&idTexta=286#ad-image-0

 

 

Rena Rädle & Vladan Jeremić su umetnici, radnici u kulturi i politici iz Beograda, Srbija. Od 2002 rade zajedno. Jeremić je diplomirao Fakultet primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i magistrirao na Univerzitetu umetnosti 2004. Rädle je diplomirala Kunsthochschule u Kaselu i Akademiju za transformaciju konflikta u Bonu, Nemačka. U fokusu njihovog rada je značenje modernističkog urbanizma danas (projekat: Svetska komunalna baština), i socijalni pokreti poput emancipatorskog pokreta Roma, prekarnih radnika i migranata u Evropi (projekti: Stambeni program, O upotrebnoj vrednosti umetnosti, i drugi). Realizovane izložbe tokom 2012. godine uključuju: Apsolutna demokratija, rotor, Graz; Stambeni program, Kapeli Galerija, Helsinki i La maison Folie Wazemmes, Lile, Francuska i Krećemo se napred, računajući unazad, MUAC, Meksiko Siti, kao i učešće na ovogodišnem Pančevačkom bijenalu u okviru projekta Jelene Vesić, Oktobar XXX. Trenutno izlažu u Centru za savremenu umetnost u Solunu na izložbi Mesta sećanja – polja vizije.

 

Saša D. Lović je pesnik, multimedijalni stvaralac, aktivni urednik lokalnog samizdada Sloga Nova. Predsednik je neformalnog udruženja Centar za neformalnu komunikaciju Nemušto. Živi i radi u Boru.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

GAnalytics

Ist Media

The Way To Search For Hard anodized cookware Brides On the internet and Get Great Asian Wife

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X