Zbog krize vlasti vanredni izbori u Zaječaru

1102 0

ZAJEČAR (IST Media) Nova vlast u Zaječaru biće uspostavljena tek nakon vanrednih lokalnih izbora, jer ni posle tri meseca danas nije rešena skupštinska kriza dve najjače partije, Ujedinjenih regiona Srbije, koja je na vlasti, i opozicione Srpske napredne stranke (SNS).

 

Odbornici će se ponovo videti na izborima

 

Poslednji pokušaj da se u roku od tri meseca, što je zakonski rok, održi zasedanje gradske skupštine, i time izbegne privremena uprava i vanredni izbori, propao je danas, nakon što obezbeđenju lidera zaječarskih naprednjaka Saši Mirkoviću nije dozvoljen ulazak u skupštinsku gradu.

 

SNS je to demantovao, napomenuvši da su „paravojne formacije“ sadašnje vlasti sprečile odbornike te partije da uđu u Skupštinu grada.

 

Na sednici je trebalo da se razmatraju dve tačke dnevnog reda – smena gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i predsednika Skupštine grada Ivana Jokovića

 

Prvi pokušaj održavanja sednice koju je za prepodne zakazao predsednik skupštine Ivan Joković nije uspeo, a potom je propalo i zasedanje koje je zakazala SNS.

 

U obrazloženju odluke, Joković je rekao da je sednicu otkazao zbog ugrožavanja bezbednosti odbornika.

 

„Mirković je sa pet telohranitelja, koji nisu hteli da se legitimišu, nasilno ušao u zgradu skupštine, pa smo procenili da odbornici neće biti bezbedni“, rekao je on.

 

Sa druge strane, odbornik SNS Stefan Zankov kaže da jednom broju odbornika te partije obezbeđenje nije dozvolilo ulaz u zgradu skupštine.

 

Zbog pojavljivanja nepoznatih osoba u hol zgrade, predsednik Skupštine je pozvao policiju, a izjavu novinarima dao je načelnik Ivica Ivanović, koji je rekao da će ceo slučaj biti ispitan i saslušani svi akteri ovog događaja.

 

Na konferenciji za novinare, Mirković je demantovao izjave Jokovića.

 

„Sednica je odložena rano ujutru a ja sam sve vreme pokušavao da održim red i da ne dođe do incidenta“, rekao je Mirković i najavio ostavku u Ministrstvu saobraćaja kako bi se posvetio izbornoj trci SNS.

 

On je dodao da će na prevremenim izborima biti nosilac liste te partije.

 

Kriza vlasti nastala je zbog nemogućnosti dve najjace partije da formiraju većinu.

 

Sukob Mirkovića i njegovog doskorašnjeg partijskog kolege, aktuelnog gradonačelnika Zaječara Boška Ničića traje već duže vreme, a eskalirao je kada je Ničić odbio da iz budžeta finansira privatizovanu „Timočku televiziju“, čiji je vlasnik Saša Mirković.

 

Mirković je na prethodnim izborima bio kandidat Pokreta radnika i seljaka, ali je nakon poraza ovog pokreta priskočio taboru Tomislava Nikolića.

 

Ničić je takođe najavio ponovnu kandidaturu za gradonačelnika Zaječara.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X