Spaskovski: Promena vlasničke strukture neminovna. Poziv za RTB sledeće godine

128 0

BOR (IST Media, G.T.V.) – Izbor strateškog partnera za RTB, kako stvari stoje, opredeliće njegova spremnost da ulaže u razvoj kompanije, odnosno da u otvaranje novih i unapređenje postojećih rudnika investira najmanje pola milijarde dolara.

“To su procene na osnovu ponuda koje su stigle za RTB. Četiri firme – dve kineske, kanadska, i ruska – već analiziraju „Bor“ sa rudarsko-geološkog, metalurško-tehnološkog i finansijskog aspekta, odnosno procenjuju imovinu, rezerve i obim ulaganja. „Prva lasta“ kaže da se mora uložiti 500 do 550 miliona dolara u sve ono što je potrebno za dupliranje proizvodnje”, kaže za glasilo RTB Bor, generalni direktor Blagoje Spaskovski.

 

Spaskovski: Ni država i RTB nemaju novac za ulaganje u povećanje proizvodnje

To je veliki novac, dodaje, novac koji RTB nema, a nema ga ni država. Doduše, kako naglašava, nigde u svetu i nije praksa da država otvara rudnike. Interes države je da RTB ostane stabilna kompanija, da radnici rade, ali je, ispred svega, njen interes da RTB Bor ima veće učešće u bruto domaćem proizvodu Srbije. To je, kako Spaskovski kaže, moguće jedino udvostručavanjem proizvodnje.

“RTB je, nakon požara u fabrici sumporne kiseline i zamene svih delova koji su tom prilikom oštećeni, stabilizovao proizvodnju i danas radi po dizajniranim parametrima. Proizvodi preko 4.000 tona bakra mesečno, odnosno skoro 50.000 tona godišnje. I takva proizvodnja triput je veća od one koja je ostvarivana pre deset godina. Dakle, jeste za dobro poslovanje kompanije zaslužna i dobra cena bakra u ovoj godini, ali je temelj za takvo poslovanje – proizvodnja. Cena ne može povećati prihod kompanije ako nema stabilne produkcije. A, mi ćemo ovu godinu završiti sa 300 miliona dolara prihoda i to prerađujući tek 60-ak procenata sopstvenog koncentrata, onog iz domaćih rudnika, a ostatak iz uslužne prerade. Čim je usluga, tu zarada ne može biti onakva kakva je iz sopstvenih rudnika. Zato je otvaranje sopstvenih rudnika nešto što je neophodno, zato su i investicije nužne”, ističe Spaskovski.

Promena vlasničke strukture RTB-a, za koju se generalni direktor Basena zalaže, najvažnija je, kako kaže, upravo zbog otvaranja novih rudnika.

 

 

RTB raspolaže sa 1,35 milijardi tona overenih rezervi rude, a procenjene su daleko veće. Ako tome dodamo i činjenicu da i druge svetske rudarske kompanije istražuju u ovom delu i da će neka od tih nalazišta, bez dileme, biti depoziti svetske klase – tu, pre svega, mislim na nalazište pod kontrolom „Friporta“ i „Nevsuna“, to govori da rudarstvo i čitav taj koncept za ovaj deo Srbije ima odličnu budućnost”, kaže Spaskovski.

Zato i ima kompanija zainteresovanih za saradnju sa RTB-om Bor i one će u narednih nekoliko meseci završiti svoje „dju dilidžns“ studije, kaže generalni direktor RTB-a. Dotad će se, u partnerstvu dva ministarstva (rudarstva i privrede), RTB-a, Vlade i najvišeg državnog vrha, utvrditi najpovoljniji model, a krajem prvog kvartala 2018. godine objaviće se međunarodni poziv za prikupljanje ponuda za RTB.

U RTB-u je od prošle godine na snazi UPPR, pravno-ekonomski dokument kojim je regulisan otpust 90% starih dugova kompanije od 942,6 miliona evra, koji datiraju iz prošlog veka. Od njegove pravnosnažnosti, pored svih tekućih obaveza koje nisu male, RTB Bor redovno izmiruje i sve one koji ovaj dokument predviđa, pa je dosad (od decembra prošle godine do danas) izmirio prioritetne tekuće i obaveze iz UPPR-a u vrednosti 133 miliona dolara.

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Nišville

Slične vesti

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

X