Remont u “sumpornoj” zaustavlja štetne gasove nad Borom

940 0

BOR, (IST Media) – Radnici borske topionice i fabrike sumporne kiseline, uz pomoć instruktora kompanije „Simens“, uspešno su uradili godišnji remont, nakon čega će nebo iznad Bora biti bez štetnih gasova, rekao je generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski.

 

Duvaljka ispravno duva (Foto: Kolektiv)

Ovog puta smo remontovali glavnu duvaljku u Fabrici sumporne kiseline. Duvaljka je “srce” fabrike, ona “izvuče” i prebaci u fabriku 155.000 kubika sumpor-dioksida na sat, otrovnog gasa od kojeg su do pre tri godine dve trećine (100.000 kubika) išle u vazduh  i trovale građane, a samo 50.000 kubika “prevođeno” je u sumpornu kiselinu, rekao je Spaskovski.

Završni radovi (Foto: Kolektiv)

Sada se svih 155.000 kubika “prevodi” u kiselinu i iz nje u Prahovu dobija veštačko đubrivo koje država Srbija više ne uvozi, već proizvodi upravo iz ove sirovine iz fabrike RTB-a Bor.

Osim duvaljke, remontovani su svi prateći objekti, među kojima je fleš-peć u Topionici, “zakrpljeni” su svi cevovodi koji su se vremenom istrošili.

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

BOR PRE 40 GODINA, 9. maj 1973.

Piše - 20. October 2013. 0
Zahvaljujući digitalizaciji lista “Borske novosti”, koju je sprovelo Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke u Boru, u narednom periodu ćemo iz pomenutog…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X