PolitikaTema danaНекатегоризовано

Poslanik iz Bora Branislav Mihajlović – Srbija se pretvorila u skupštinsko zvonce

Da li Srbija treba da promeni izborni zakon, u kome stranka neće biti vlasnik mandata? Da li postoji inicijativa da se u Boru otvori kancelarija narodnog poslanika? Kako komentariše da oko stotinu radova ili opština nemaju predstavnike u parlamentu, dok ih je čak 104 iz Beograda? Dokle se stiglo sa usvajanjem novog Zakona o osobama sa invaliditetom i Zakona o socijalnom preduzetništvu? Da li ga je neko od političara ili privrednika iz Bora kontaktirao kada se saznalo da će biti narodni poslanik u parlamentu? U kojim hotelima noće poslanici? Da li će se zalagati da Bor dobije status grada? Da li je poslanička grupa Dosta je bilo reagovala kod usvajanja izmene zakona, kada su opštinama i gradovima umanjeni transferi? Da li su tačne glasine da se priprema ukrupljavanje regiona, pri čemu bi Zaječar bio regionalni centar Borskog i Zaječarskog okruga? Bila su ovo neka od pitanja koje su Borani u petak, 11. novembra postavili Branislavu Mihajloviću, narodnom poslaniku Pokreta Dosta je bilo u Srkupštini Srbije, na neformalnom susretu u kafeu Hollywood, u okviru projekta “Na kafi sa poslanikom”.

 

Branislav Mihajlović, koji je prvi put seo u poslaničku klupu, kaže da se već prvog dana po ulasku u parlament suočio sa kraduckanjem građana Srbije.

 

bane-mihajlovic5

Mihajlović: Kraduckanje Srbije počinje već u skupštinskom restoranu

 

“Prvi sistem kraduckanja građana Srbije sprovodi se već u skupštinskom restoranu, gde espresso košta sedam dinara. Kada sam napravio kalkulaciju cene te kafe, došao sam do cene od 32 dinara, tako da razliku plaćaju svi građani Srbije. Isto je i sa cenom ručka, koji u restoranu košta od 150 do 200 dinara. Ako mi već u najvišem domu Srbije vidimo kraduckanje, šta očekivati dalje? U Skupštini moraju biti realne cene i niko nema prava da me tera da kraduckam. Ovo je stav moje poslaničke grupe, i bez obzira što nas zbog toga smatraju demagozima – ja ne pristajem na kraduckanje”, kaže Mihajlović

 

 

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da oko stotinu srpskih gradova ili opština nemaju predstavnike u parlamentu, dok ih je najviše iz Beograda, Mihajlović smatra da je beogradizacija Srbije uzela strahovito velikog maha.

 

“Ima utisak da, što nam je standard niži, ta pojava je izraženija”. Tu se samokritički osvrnuo i na svoju poslaničku grupu, gde je od 16 poslanika, samo četvoro iz unutrašnjosti. To je nedopustivo, ali u našem slučaju reč je o tome da smo mlada politička partija koja tek sada pravi mrežu političke strukture”, kaže Mihajlović, koji je zapsolen u RTB-u Bor

 

bane-mihajlovic

Mladi poručili političarima da hoće promenu izbornog zakona i da im je muka stanačkih preletača

 

Srećko Zdravković (25) je zatražio stav Branislava Mihajlovića da li smatra da treba promeniti izborni zakon po kome se sada glasa za partijske liste a ne za ljude po imenu i prezimenu kako je i praksa u mnogim demokratksim zemljama. Tako će poslanici koji sede u narodnom parlamentu biti narodni a ne partijski poslanici, jer su jedno tako direktno odgovorni građanima). Usledilo je potom pitanje na stav o regionalnoj zastupljenosti narodnih poslanika i činjenici da ih u parlamentu trenutno ima 104 iz Beograda, a da više od 100 opština i gradova u Srbiji nemaju svog predstavnika u parlamentu.

 

“Mi na žalost danas nismo narodni, već partijski poslanici. Silom prilika smo prinuđeni da sprovodimo politiku partija, a ne naroda koji nas bira. To je u parlamentu stvorilo velike razlike, gde se ZVONCE predsedavajućeg za umirenje poslanika zloupotrebljava.  Predsedavajući ZVONCE zapravo koristi kako bi vladajućoj većini skrenuo pažnju da li da glasaju za određene odluke. Kada se ZVONCE ne oglasi, znači da ne treba da glasaju.  Srpski parlamentarizam se pretvorio u ZVONCE”, kaže on.

 

banemihajlovic2

 

 

Novica iz Bora je pitao Branislava Mihajlovića da li će se u Boru otvoriti kancelarija narodnog poslanika, i zatražio informaciju dokle se stiglo sa usvajanjem Zakona osoba sa invaliditetom i Zakon o socijalnom preduzetništvu.

 

“Pokrenuo sam kao narodni poslanik pitanje otvaranja kancelarije u Boru, jer želim da reprezentujem interese i zahteve naroda koga zastupam. Nisam dobio negatvan odgovor, ali je objašnjeno da je projekat kancelarije narodnog poslanika ranije finansiran od nevladinog sektora, da je to finansiranje prestalo, pa bi u tom slučaju sve troškove morala da snosi lokalna samouprava što u ovom trenutku nije realno očekivati”, objašnjava on.

 

 

Na pitanje da li ga je bilo ko od političara ili privrednika iz Bora kontaktirao kada se saznalo da će biti poslanik u parlamentu, kako bi u tom domu lobirao za ostvarivanje interesa grada, Mihajlović kaže da ovih šest meseci, od kada je formiran parlament, nije imao nikakav kontakt.

 

“Apsolutni me do sada niko nije kontaktirao. Ne zato što ja nisam hteo, već zato što to nisu hteli ni političari ni privrednici. Čak ni sa poslanicom SNS u Skupštini Srbije, Studenkom Kovačević nisam razmenio ni dobar dan, ali ću to učiniti prvom prilikom kada se sretnemo u holu Skpštine, jer je ona, na kraju krajeva, moja koleginica. U današnjem trenutku u srpskoj politici vlada veliki stepen ostrašćenosti i isključivosti, jer cilj ne bira sredstva na veliku štetu građana. Stepen nadmenosti i bahatosti onog ko je na vlasti je sve veći. Ljudi na vlasti brzo zaborave da u jednom momentu više neće biti u toj poziciji. Politika je postala nešto nenormalno”, ocenjuje on.

 

Mihajlović nije znao odgovor u kojim hotelima noće poslanici prilikom skupštinskih poslova u Beogradu, ali kaže da on sam ne koristi prenoćište iako ima prava na to, već da prilikom boravka u Beogradu prespava kod ćerke koja živi u prestonici. Kaže da od primanja ima samo poslanički dodatak od 27.000 dinara i da mu ne pada na pamet da se bavim marifetlucima. Podseća da je bilo slučajeva da neki poslanici iz udaljenih opština naplaćuju prenoćište i prevoz do Beograda, a u stvari žive u glavnom gradu.

 

“Želim da i posle ovog mandata ostanem ono što jesam, čistog obraza”, jasan je Mihajlović.

 

Još kaže da nije čuo o spekulacijama da se priprema ukrupljavanje regiona, pri čemu bi Zaječar bio regionalni centar Borskog i Zaječarskog okruga.

 

Nenad Kostić, mladić iz Bora koji je nezaposlen, pitao je Mihajlovića o aktivnostima da se Boru dodeli status grada.

 

“To je za mene sekundarno pitanje. Da bi o tome mogli da diskutujemo, trebalo bi napraviti pravu regionalizaciju a ne metropolizaciju. Mislim da regione ne bi trebalo usitnjavati, već da treba da budu po evropskim principima i da primenimo njihovu praksu i iskustva”, kaže Mihajlović.

 

Na pitanje kako je opozicija reagovala kada su Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava opštinama umanjeni transferi, od čega Boru čak 63 miliona dinara, Mihajlović kaže:

 

“Tri dana je o tome trajala diskusija u parlementu i Pokret Dosta je bilo je bio žestoko protiv toga. Ipk, kada je trebalo glasati, predsednica parlamenta Maja Gojković je pritisnula zvonce i skupštinska većina je digla ruku – dakle, Srbija živi na zvonce, Srbija je zvonce, ponovio je Mihajlović. Tvrdim da su i oni koji su uz zvuk zvona digli ruku zapravo bili protiv ove otimačine, ali su morali da poslušno podrže taj nakaradni zakon. To je i ružno i tužno, jer su tumačenja izmene zakona bila krajne nesuvisla i neuverljiva. Donošenjem ovih izmena zakona posledice po lokalne zajednice biće pogune. To vređa celu Srbiju”, smatra ovaj poslanik.

 

Mihajlović je Filipu Jankoviću (24) iz Bora govorio o motivima ulaska u politiku i kako vidi sebe u politici u bliskoj budućnosi.

 

Govorio je o javnom dugu Srbije i dužničkom ropstvu MMF-u, koji će uvek uslovljavati Srbiju i stvarati uslove da može da naplati kamatu.

 

“U Srbiji ne postoji dugoročna strategija kako vratiti osnovni dug MMF-u”, smatra Branislav Mihajlović.

 

Ispred organizatora ovog druženja, Timočkog omladinskog centra, obratio se Ivan Živković, koji je objasnio da se ideja projekta „Na kafi sa poslanikom“ sprovodi u nedelji parlamentarizma, i da je cilj susret sa sedam narodnih poslanika iz Borskog, Zaječarskog i Braničevskog okruga i ležeran i neformalan razgovor “oči u oči sa političarom”. Jedan od ciljeva je i promocija akcije „Biram koga biram“ radi promene izbornog sistema, da se više ne biraju partijski vojnici, nego pravi predstavnici naroda.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

[VIDEO] Dimnim bombama i transparentima, opozicija blokirala rad sednice SO Majdanpek

Ist Media

Marković: Državna revizorska institucija otkrila nezakonitosti u poslovanju Toplane

Ist Media

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X