Oko Dupleksa, nekada elitne borske lamele, sada plivaju fekalije (VIDEO)

708 0

BOR, (IST Media, Saša Trifunović) Više stotina stanara lamele „dupleks“ na trećem kilometru u Boru, godinama pokušavaju da skrenu pažnju i ukažu na komunalni problem koji je za lokalnu samoupravu nerešiv.

 

Svaka jača kiša proizvodi bujicu otpadnih voda koje se iz gradskog kolektora sakupljaju do prizemnih stanova, na prostoru na kome se igraju deca. Voda sa fekalijama u dupleksu puni podrume u kojima se ništa ne sme odložiti, oseća se vlaga i smrad kanalizacije. Često se od vode ne može ni u zgradu a da se ne zagazi do kolena.

 

nevreme-poplave-tv-bor

Ulica Nikole Pašića iznad „dupleksa“ u vreme obimnih padavina (screenshot TV Bor)

 

Na ovaj problem koji je izvor zaraze, stanari su ukazivali opštinskim čelnicima, komunalnoj inspekciji i javnim preduzećima zaduženim za održavanje kanalizacije, ali svi pokušaji da se pronađe rešenje nisu dali rezultat. Rečeno im je da budžetu nema para za te namene.

 

 

Sedamdesetih godina prošlog veka ova lamela je bila elitno mesto za stanovanje, pokazna zgrada sa etažnim stanovima do kojih su mogli da dođu samo privilegovani. I danas stanovi drže visoku cenu, ali je kupaca malo zbog problema koji je za lokalnu samoupravu nerešiv.

 

„Pri obimnijim padavinama iz desetak kanalizacija izviruju fekalije koje se slivaju u zajedničke prostorije. Prostor ispred nekadašnje prodavnice nameštaja „Savremeni dom“ postaje „borsko jezero fekalija“ a magacin od 400 kvadrata kolektor otpadnih voda. Kada inspekciji prijavimo ovaj problem vlasnik „Savremenog doma“ očisti prostor, JKP „Vodovod“ ispumpa vodu iz magacina, ali se problem ne rešava sistemski. Zato svaki put gledamo u nebo i nadamo se da će nas kiša zaobići“, kaže stanarka Dupleksa Tijana Milošević.

 

I bez obzira na višegodišnje predstavke, dobijaju uvek isti odgovor. Uzrok poplava je nerešen problem „gornjih“ delova grada a za rekonstrukciju nema para.

 

Osim stanara ove lamele, bujice otpadnih voda prave ozbiljne probleme i privatnim firmama koje se nalaze u objektu nekadašnje firme „Sloga“.

 

„Od 2010. godina pa do danas poplavljeni smo više od 30 puta“, kažu vlasnici firme GAMP“. Svaki put smo prijavljivali problem, pozivali JKP „Vodovod“ da otpušuje kanalizaciju, očisti i uredi fekalnu i atmosfersku kanalizaciju“, ali osim intervencija problem se ne rešava“, kažu u ovoj firmi.

 

gump-20160610_152134 gump-20160610_153418

„GAMP“ – Potop i spolja i unutra

 

Pored poziva i molbi, slali su i pismene dopise. Nekoliko puta su problem prijavljivali komunalnoj inspekciji, ali od toga nije bilo nikakve vajde.

 

Nezvanično smo saznali da je još 2011. godine, prilikom rekonstrukcije NIS-ove  benzinske pumpe na III kilometru ruski investitor nameravao da rekonstruiše i sporni deo atmosferske kanalizacije, pa su čak i dovežene cevi kojima je trebalo zameniti stare. Ali, navodno, projekat se „zagubio“, pa se od tog posla odustalo.

 

Vodena stihija je gotovo potpuno uništila asfaltni put kojim se dolazi do privatnih firmi ali i privatnih garaža Dupleksa.

 

U izveštaju o radu u 2015. godini, Direkcija za izgradnju Bora, koja je zadužena da na osnovu odluka opštine izvršava usluge od javnog interesa, navodi se da je „održavanje javnih komunalnih objekata u 2015. godini vršeno u obimu i kvalitetu kako se ne bi smanjio kvalitet življenja sa aspekta komunalne opremljenosti i funkcionisanja. U toku cele godine održavani su javna rasveta i atmosferska kanalizacija“. Izveštaj je potpisala dirketorica Direkcije, Verica Aničić.

 

Izveštaj o radu Direkcije za izgradnju, koji su prihvatili odbornici Skupštine opštine Bor je pun opštih mesta koja se svake godine pišu sistemom copy-paste, pa se ne navode konkretni problemi koji smanjuju kvalitet života Borana.

 

Pokušali smo da dobijemo i izjavu od direktorice Direkcije za izgardnju Bora, ali nam se do danas nije javila na telefon. Ovo je inače uobičajena praksa u toj firmi u kojoj se zarade isplaćuju na osnovu budžeta koji pune svi Borani i gde je radno mesto zagarantovao plitički a ne po rezultatima.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X