Naslovi.netPolitikaНекатегоризовано

Novi pritisci: Direktori borskih preduzeća potpisivali da je audio snimak montiran

Traže Judu

 

BOR, (IST Media) Još se nije stišala bura nakon objave audio snimka u kome predsednik opštine Bor Živorada Petrovića preti otkazima zaposlenima u javnom sektoru koji ne dođu na miting Srpske napredne stranke (SNS) u tom gradu, na pomolu je novi skandal.

 

medaKako IST Medija saznaje od izvora zaposlenom u opštinskoj upravi u Boru, danas su direktori borskih javnih preduzeća i ustanova pojedinačno pozivani u predsednišvo, a pred njima se našao papir koji su morli da potpišu, a kojim se od prisutnih traži saglasnost da je audio snimak montiran.

 

Jedan od pozvanih bio je i direktor Turističke organizacije opštine Bor, kome je Petrović naložio otpuštanje dve radnice jer su “deklarativno” odbile da dođu na miting naprednjaka. Sve ovo upućuje na zaključak da uslov za direktorovanje preduzećima u Boru nije poslovni uspeh, već partijska pripadnost i poslušnost.

 

S obzirom na dve žestoko podeljene struje u SNS u Boru (URS-ovci i bivši radikali), nije nam bio problem da dobijemo izjavu osobe iz SNS, koja kaže da u toj stranci vlada velika nervoza u potrazi za identitetom osobe koja je snimila sastanak Petrovića sa direktorima.

 

Lider SNS Aleksandar Vučić, rekao je juče da će Živorad Petrović biti smenjen ukoliko se ispostavi da je pretio zaposlenima u javnim ustanovama otkazima ako ne dođu na miting SNS-a, poručio je danas premijer Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

 

“Ne znam da li je to istina, ali ako se potvrde ti navodi, on više neće biti predsednik opštine, rekao je Vučić.

 

U Transparentnost Srbija kažu da, kada se zanemare ove pravno bitne, ali politički zanemarljive razlike, ostaje pitanje da li je smena dovoljna u ovom slučaju? I drugo pitanje – a ko uopšte treba da utvrdi da li je istina da je predsednik opštine pretio službenicama?

 

“Odgovor na prvo pitanje glasi – smena nije dovoljna, ovakva pretnja ima bitne elemente zloupotrebe službenog položaja (prekoračenje službenog ovlašćenja, povreda prava drugih i donošenje koristi u ovom slučaju političkoj stranci). Zbog toga ne sme biti ni nedoumice ni oko toga ko treba da utvrdi šta je tačno predsednik opštine rekao i kome – to je posao za borskog osnovnog tužioca, a ne za medije, civilno društvo ili interne organe stranke čiji je on član. Podsećamo i ovom prilikom da su mnogobrojne sumnje na zloupotrebe u vezi sa izbornim kampanjama iz ranijih izbornih ciklusa ostale nerazjašnjene, a da osim u retkim slučajevima one uopšte nisu bile predmet ispitivanja javnih tužilaca”, navodi Transparentnost Srbija.

 

Zaštitnik građana, Saša Janković, izjavio je da direktori javnih preduzeća koji zahtevaju od zaposlenih da prisustvuju stranačkim mitinzima tokom predizborne kampanje moraju da snose krivičnu odgovornost zbog kršenja prava iz radnog odnosa.

 

“Građane treba ohrabriti da stranačkim aktivistima ili direktorima javnih preduzeća slobodno kažu: ‘Ne!’. Ti direktori koji uz pretnje otkazima, radnike teraju na stranačke mitinge, treba da snose krivičnu odgovornost. Ukoliko zaposleni dobije otkaz, nadležni sud u radnom sporu mora da ga vrati na posao“, kazao je Janković.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Da li se sećate priče o Ivči? Posle osam meseci evo nastavka

Ist Media

Uhapšen sa 18 kilograma marihuane

Ist Media

Za dva dana 243 prekršaja vozača kraj pešackih prelaza

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X