Mrtve duše Narodnog pozorišta iz Niša briljantno u Zaječaru

105 0

ZAJEČAR, (IST Media) – Zaječarska publika, druge večeri festivala Dani „Zorana Radmilovića, koji se ove godine održavaju po 26. put, imala je priliku da uživa u sjajnom komadu Narodnog pozorišta iz Niša.

Nišlije su se ovaj put predstavili Gogoljevim komadom „Mrtve duše“ u adaptaciji, režiji i po scenografskim instrukcijama Ane Đorđević. U sjajnog glumačkoj podeli, svi glumci skoro igraju po dva lika, pa i tri, po oceni žirija Zoranov brk pripao je Dušanu Matejiću za tumačenje uloge Čičkova.

„Meni ova nagrada zaista mnogo znači. Pored svog profesora Vladimira Jeftovića ja sam o glumi najviše naučio gledajući Zorana Radmilovića i Batu Stojkovića. Mnogo volim ovu ulogu i ovu predstavu, i drago mi je da sam baš za ovu ulogu dobio Zoranov brk“, rekao je na pres konferenciji nepsoredno posle predstave večerašnji laureat, glumac Dušan Matejić.

O radu na predstavi Matejić kaže:

„Ana Đorđević nas je jako lepo vodila celu predstavu, na čemu sam joj apsolutno zahvalan. Bilo je divno raditi na tome. Meni je bilo divno jer nikad u životu nisam radio lik, koji laže. Sve vreme laže. Ja sam uvek radio tako neke iskrene, i kada je drama i kada je komedija u pitanju. Ovo je lik, koji ima više slojeva tako da mi je bilo uzbudljivo da to radim. Volim kad je maštovito i kad je razigrano, kad se sa partnerima igraš na sceni. Imamo nekoliko mesta u predstavi, koji su poprilično različiti i ostavlja prostor za improvizaciju tako da ima neke veze i sa Radovanom 3.“

Rediteljka Ana Đorđević kaže da „čovek materijalističke kulture o kojoj piše Gogolj, a koja je i kultura današnjice, duboko veruje da postaje neranjiv i besmrtan kroz sticanje novca.

Niški “tim” briljirao u Zaječaru

Inače pravu privilegiju da pozorište igra samo za jednog gledaoca imali su danas svi oni koji su došli da pogledaju jedan od pratećih programa 26. Dana “Zorana Radmilovića” u Zaječaru. Po rečima Todora Vodeničarova, producent francuskog tetra “Theatre de la Massue” iz Nice koncept predstave “Meridijan” je specifičan, budući da se radi o lutkarskoj predstavi za jednog gledaoca, pa publika ulazi na predstavu jedan po jedan u trajanju od svega nekoliko minuta.

“Predstava se igra duže od deset godina širom sveta, a dosadašnje iskustvo je da ima veliki efekat na gledaoce, koji nakon komada, koji je igran samo za njih, izlaze sa svojim, jedinstvenim utiskom”, kaže Vodeničarov. Predstava “Meridijan” će biti igrana i naredna dva dana, 30. i 31. oktobra, odnopsno u ponedeljak i utorak od 12 sati u Pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović”.

Danas je na programu “Sabirni centar” Dušana Kovačevića, koji je rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke i Pozorišta iz Prijedora.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Put kojim se ređe ide

Piše - 22. jul 2016. 0
BOR, (IST Media, Saša Trifunović) „Đe ste nas to doveli?“, bila je prva reakcija crnogorskih vaterpolista pošto je autobus kojim…

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *

X